Motion till riksdagen
2023/24:332
av Helena Gellerman (L)

Underlättande av steget att starta nytt företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stödja nyföretagare och ta bort hinder i regelverk för att förenkla steget att starta nya företag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige måste bli bättre på att ta tillvara engagemanget hos alla de individer som bär på en idé och som vill testa den genom att starta ett företag.

Det behövs en större satsning på det lilla formatet, lokalt, där folk kan känna en trygghet och få stöttning i en omgivning de känner till. Företagsamhet måste på ett naturligt sätt integreras i utbildningen och det behövs ett lokalt förankrat nyföretagar­stöd.

Vi behöver entreprenörskap i hela utbildningssystemet. En god väg till nyföretagande är utbildningar i entreprenörskap i skolan. Där får ungdomar förverkliga sina idéer och pröva sina vingar som entreprenörer tack vare stöd från ideella aktörer. Idag är det tyvärr få hantverksutbildningar på gymnasiet som erbjuder eleverna att driva ett företag för att pröva sina idéer. Många av eleverna kommer senare i livet att starta eget företag och en grundkunskap från utbildningen kan minska tröskeln till att ta det steget.

Nyföretagandet i Sverige behöver öka som helhet. Kvinnligt nyföretagande har en minskande trend, där idag 30 procent av alla företagsstarter sker av kvinnor. Fler utrikes födda skulle också kunna starta företag. Cirka 40 procent av den vuxna befolkningen drömmer om att starta eget företag, cirka 30 procent säger att man är kompetent men få vågar ta steget att starta eget. Snittåldern för den som startar företag är cirka 42 år. Lokala aktörer bör kunna kvalificera sig för att ge rådgivning till de som drömmer om att starta eget.

Arbetsförmedlingen erbjuder starta eget-bidrag som man kan ansöka om. Det finns också erbjudande från Arbetsförmedlingen om att gå på rådgivning hos avtalsleveran­törer. Om du uppbär akassa kan du dock inte gå på rådgivning eller starta företag eftersom du då riskerar att förlora din akassa.

Mot denna bakgrund behövs fler utbildningar på gymnasiet som stimulerar unga personer att driva och få insikt i företagande. Tillväxtverket bör få ett uppdrag att arbeta fram en rutin för certifiering för lokala aktörer som kan erbjuda kvalificerad rådgivning inom nyföretagsamhet. Dessutom bör en utredning tillsättas för att undersöka hur akassans regelverk kan utvecklas för att möjliggöra att pröva att starta eget företag inom akassans ram.

 

 

Helena Gellerman (L)