Matsvinnet måste minska. Det skulle spara pengar och värna klimat och miljö. Ett led i detta är att samordna och centralisera arbetet för minskat matsvinn mellan olika myndigheter och aktörer. Därtill behövs nationella mål för att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan – alltifrån livsmedelstillverkning till grossister, leverantörer, butiker, restauranger, storkök och privathushåll.
Sverige bör även utveckla en strategi för hållbarhet och cirkularitet i livsmedelskedjan. Ett stort antal åtgärder kan tillsammans främja hållbar och cirkulär matanvändning. En större del av både vegetabiliska och animaliska produkter bör komma till nytta. Skördebortfall och restprodukter kan i högre grad utgöra jordförbättring eller djurfoder eller nå konsumenter. Många produktgrupper skulle kunna livstidsförlängas genom kallare förvaring – kyltemperaturen bör därför i vissa fall sänkas. Bästföremärkning bör i högre grad ersättas med märkningen ”minst hållbar till”.
Sveriges cirkulära strategi bör inkludera främjandet av entreprenörskap och entreprenörer med fokus på cirkulära livsmedelskedjor och bör även innefatta konsumentkunskap för vuxna och skolelever om matbedömning, mathantering och tillvaratagande av överbliven mat, åtgärder för minskad förbränning av matavfall, kloka förpackningar, försäljning av rester och produkter med kort datum samt främjande av välgörenhetsinitiativ som minskar svinn. Det livsmedelssvinn som uppstår bör slutligen i högre utsträckning materialåtervinnas till biogas, kompost och liknande.
Lina Nordquist (L) |
|