Motion till riksdagen
2023/24:2914
av Stina Larsson m.fl. (C)

med anledning av prop. 2023/24:152 Steg på vägen mot en mer effektiv miljöprövning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp vilken effekt de nya förslagen får och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med ytterligare förslag i linje med de i motionen för att kapa ledtiderna i tillståndsprocesser ytterligare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tillståndsprocesser för industri och infrastruktur ska vara effektiva, förutsägbara, konsekventa, rättssäkra och leva upp till ambitiösa skydd för miljö och klimat. De förslag som ligger i proposition 2023/24:152 Steg på vägen mot en mer effektiv miljö­prövning bygger på en utredning från tiden med förra regeringen och under samarbetet inom januariavtalet, JA. Förslagen i propositionen behöver genomföras, men det är långt ifrån tillräckligt. Vilken effekt dessa förslag har bör följas upp.

Regeringen har under mandatperioden tydligt visat att klimatet inte är en prioriterad fråga. Man har skurit ner på viktiga morötter och stöd som bidrar till omställningen, och nu visar man också att de viktiga reformerna för att förenkla för de industrier och företag som ställer om inte heller är en prioriterad fråga. Att riva hinder för den gröna industrin, de gröna näringarna och innovationer står högst upp på näringslivets agenda och borde göra så även för regeringen. Men det har tagit regeringen två år att ta fram denna proposition. Regeringen menar att frågan är prioriterad, men den har gjort väldigt lite för att göra miljöprövningen mer effektiv. Det behövs många fler åtgärder. Miljöbalken behöver reformeras för att kunna väga in en verksamhets klimatnytta genom en avvägningsregel för klimatnytta i miljöbalkens portalparagraf.

Statens arbete med näringslivet behöver strömlinjeformas med en enkel, tydlig och samlad väg in hos respektive länsstyrelse, och det bör ges uppdrag åt länsstyrelsen att samordna myndigheternas kompletteringskrav. Det är också nödvändigt att förbättra hanteringen av tillståndsärenden, och därför har Centerpartiet föreslagit att det ska tillsättas en tillståndsberedning som ska fungera likt Försvarsberedningen och jobba nära statsråd och expertmyndigheter för att under maximalt ett år lösa de största problem som företagen upplever. Syftet med en parlamentarisk beredning är att säker­ställa att det finns god förankring och långsiktig majoritet för förslagen i riksdagen. Detta är helt nödvändigt både för att säkerställa att vi når de klimatmål som är förankrade i riksdagen och för att säkra Sveriges fortsatta hållbara tillväxt.

Företagens administrativa börda måste kapas. Man behöver också bl.a. förbättra samexistensen mellan gröna investeringar och Försvarsmaktens behov. Det finns också reformer som skulle gynna lokalsamhället, som att höja mineralersättningen och öka delen till lokalsamhället samt utreda regionaliserade skattebaser där intäkter som genereras från kraftproduktion eller utvinning i högre utsträckning kan stanna i de regioner där verksamheten äger rum.

Sammanfattningsvis utgör bristerna i lagstiftningen och hur den implementeras ett hot mot Sveriges arbetsmarknad, ekonomi och, kanske viktigast av allt, möjligheterna att motverka klimatförändringarna globalt. Regeringen bör därmed vidta fler åtgärder för en mer effektiv miljöprövning.

 

 

Stina Larsson (C)

 

Daniel Bäckström (C)

Rickard Nordin (C)

Anders Karlsson (C)