Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla och bredda kompetensen på funktionshindersområdet inom socialtjänsten och tillkännager detta för regeringen.
Inom området för socialtjänst är det vanligt att statliga resurser oftast riktas mot äldre personer, barn och ungdomar eller tematiska områden som våld i nära relationer och trygghetsarbete. Tyvärr får personer med funktionsnedsättningar sällan den uppmärksamhet de förtjänar och drar därför inte nytta av dessa investeringar trots att satsningar på ledarskap, kompetensutveckling, digitalisering och ökad bemanning är lika viktiga inom detta område, liksom inom äldreomsorgen som nyligen har fått ökad uppmärksamhet.
Det kommunala funktionshinderområdet arbetar med människor i alla åldrar och behöver därför ständigt bredda sin kompetensbas. Utöver en grundläggande gymnasiekompetens krävs även vårdteknisk kompetens samt utbildningar från yrkeshögskolor och akademiska institutioner. Nationellt sett är det för närvarande oklart vilken minimikompetensnivå som gäller på området. Gymnasieutbildningen har förändrats och specialpedagogisk kompetens är inte längre en integrerad del av undersköterskeprogrammet.
Detta innebär att kommuner inte längre kan rekrytera nyexaminerade direkt från gymnasiet, utan de måste först genomgå en grundutbildning för att få den kompetens som behövs inom funktionshinderområdet. Yrkeshögskolan har därmed en viktig roll att spela genom att erbjuda utbildning inom denna specialistkompetens.
Forskningen inom funktionshinderområdet är också av yttersta vikt, särskilt när det gäller livslånga stödinsatser, delaktighet och ökad självständighet. Dessutom är det avgörande att utforska vilka stödinsatser som är mest effektiva för familjer med barn som har funktionsnedsättningar.
Det finns därför stora behov av att utveckla och bredda kompetensen på funktionshinderområdet inom socialtjänsten alltifrån vad gäller gymnasieutbildningarna till yrkeshögskolorna och forskningen.
Magnus Berntsson (KD) |
|