Motion till riksdagen
2023/24:2656
av Ingela Nylund Watz m.fl. (S)

EBO-lagen och nya asylboenden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om EBO-lagen och asylboenden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I slutet av 2015 beslutade regeringen att alla Sveriges kommuner ska ta ett solidariskt ansvar för mottagandet av nyanlända flyktingar. Det var ett välkommet beslut för de kommuner som under lång tid tagit emot en oproportionerligt stor andel nyanlända. Lagstiftningen som trädde ikraft 2016 omfattade dock enbart de flyktingar som vid ankomsten blivit anvisade plats vid så kallade anläggningsboenden (ABO), men vid fördelningen ska hänsyn tas till de kommuner som redan tagit ett stort ansvar.

Sverige har dock alltjämt i praktiken två mottagningssystem för asyl- och flykting­mottagande, ABO-systemet och EBO-systemet. Under senare år har steg tagits för att reformera EBO-lagen i syfte att motverka den segregerande effekt som den fört med sig. Den socialdemokratiska regeringen har bland annat begränsat rätten till dagersättning så att den inte gäller om en asylsökande under asylprocessen väljer att ordna eget boende i ett område med socioekonomiska utmaningar. De aktuella områdena har definierats av berörda kommuner. Under våren 2022 gav den socialdemokratiska regeringen tilläggs­direktiv till utredningen Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande (Ju 2021:12) med målet att helt avskaffa EBO-lagen och i stället införa en ordning där asylsökande ska bo i mottagningscenter under hela asyltiden. Utredningen skulle vidare bland annat också lämna förslag på hur en lagreglerad skyldighet att delta i samhällsintroduktion kan utformas och vilka förmåner och insatser som ska erbjudas inom ramen för det bistånd som lämnas enligt lagen om mottagande av asylsökande. Detta nya uppdrag skulle redovisas till regeringen senast den 15 november 2022. SD-regeringen har därefter lämnat ytterligare tilläggsdirektiv till utredningen och förlängt utredningstid till maj 2024. Det är därför ännu oklart om och när en proposition om att avskaffa EBO-lagen kan lämnas till riksdagen. Resultaten av de utredningar som den socialdemokratiska regeringen initierade utgör emellertid tillräckligt underlag för att lägga fram ett förslag till riksdagen om att helt avveckla EBO-lagen och ersätta den med ett system med obligatoriskt boende i mottagningscenter för alla asylsökande.

Det är angeläget att framtida asylboenden etableras på platser som ger goda möjlig­heter till sysselsättning, kommunikationer, skolgång, fritidsaktiviteter med mera. För att det ska vara möjligt måste Migrationsverket samverka med berörda kommuner. Migrationsverket bör därför ges en skyldighet att samverka med de kommuner där asylboenden planeras och sträva efter en god framförhållning och långsiktighet i planeringen.

 

 

Ingela Nylund Watz (S)

 

Markus Selin (S)

Serkan Köse (S)

Mathias Tegnér (S)

Azadeh Rojhan (S)

Åsa Westlund (S)