Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort kravet på dubbel straffbarhet vid köp av sexuella tjänster utomlands och tillkännager detta för regeringen.
Den svenska sexköpslagen har spelat en viktig roll för att öka jämställdheten i Sverige och är fortfarande ett stort föredöme internationellt. Att kriminalisera den som köper sex och samtidigt skydda den som utsätts för sexhandel är en oerhört viktig del av vårt lands jämställdhetsarbete. Ansvaret har genom sexköpslagen flyttats dit det hör hemma – hos den som köper sex.
Sexköpslagen har nu funnits i 24 år och är ett viktigt verktyg för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel. Nu är det hög tid att lagstiftningen utvecklas och utvidgas så att den även kan tillämpas för brott som sker utomlands.
Av de svenskar som köper sex uppskattas cirka 80 procent göra det utomlands. Ofta i länder där klasskillnaderna är stora och den internationella handeln med kvinnor och barn är utbredd.
När svenska medborgare köper sexuella tjänster utomlands gäller inte sexköpslagen på grund av kravet på dubbel straffbarhet. Därför kan personer som är bosatta i Sverige köpa sexuella tjänster i andra länder där det är tillåtet, utan att riskera några rättsliga påföljder. Det här signalerar att sexköp endast är fel inom Sveriges gränser och att det är fritt fram att fortsätta exploatera kvinnors kroppar i andra länder.
Sexköp och människohandel är ett allvarligt brott oavsett om det sker i Sverige eller utomlands. Undantaget för dubbel straffbarhet gäller redan för en rad andra allvarliga sexualbrott och för att skydda människohandelns offer borde det även gälla för sexköp.
Sofia Skönnbrink (S) |
|
Adrian Magnusson (S) |
Aylin Nouri (S) |
Hanna Westerén (S) |
|