Idrottsrörelsen utgör själva ryggraden i vårt samhälle med sina drygt 3,2 miljoner engagerade medlemmar spridda över hela vårt land. Det är en siffra som belyser den osvikliga betydelsen av en stark idrottsrörelse för både barn och vuxnas behov av rörelse och gemenskap. Majoriteten av våra barn och ungdomar har under sin uppväxt varit en del av någon form av idrottsförening. Det är i idrotten, efter familjen och skolan, som många barn och unga finner sitt nästa hem.
Detta imponerande samhällsengagemang är en spegling av den styrka som vår svenska idrottsrörelse innehar. Med sina cirka 750 000 ledare, varav de flesta arbetar ideellt, och med de tusentals föräldrar och frivilliga som gör allt från att vara matchvärdar till att sälja lotter, stå i entréerna, grilla korv, tvätta kläder och lämna till och hämta efter träning, utgör de själva ryggraden i denna folkrörelse. Deras insatser är ovärderliga och går långt utöver idrottsarenan. Tillsammans utgör de en kollektiv kraft som bidrar till att bygga ett starkare, friskare och tryggare Sverige. Dock är detta en siffra som minskar och detta bör vi ta på allvar.
Som politiker är det vårt uppdrag att skapa de bästa förutsättningarna för idrotten att fortsätta att blomstra. Idrotten tjänar som en folkrörelse, en demokratisk skola, en mötesplats, en främjare av fysisk rörelse, ett verktyg för brottsförebyggande, och en källa till elitsatsningar. Vi måste också förbli dedikerade till att stötta och uppmuntra dess arbete för jämställdhet, inte bara för unga tjejer i Sverige utan för att fortsätta vara förebilder över hela världen.
Men vi behöver inte diktera för idrotten dess egen styrka och vikt. Det har den förstått i årtionden. Vad som istället krävs är att vi skapar de rätta förutsättningarna för dess fortsatta utveckling. Vi måste bygga våra samhällen och städer så att det finns tillräckligt med arenor och grönområden för fysisk aktivitet. Vi måste erbjuda kompensation och stöd när kostnaderna ökar, för att hålla trösklarna och medlemsavgifterna låga och tillgängliga för alla. Vi måste skydda dess frihet att agera som en motvikt till privata aktörer och kommersialisering.
Och framför allt måste vi fortsätta att försvara det statliga idrottsstödet. Ett stabilt och långsiktigt stöd är av avgörande betydelse för att bevara idrottsrörelsens värden, dess omfattande föreningsverksamhet och dess starka fokus på barn- och ungdomsverksamheter.
I en tid när stillasittande och isolering blir alltmer påtagliga problem är idrottsrörelsen en kraft att räkna med. Den främjar hälsa, gemenskap och en sund livsstil, och den förtjänar politikens fulla stöd. För en bättre framtid, för vårt land och för våra medborgare, måste vi fortsätta bidra till en politik som gör idrottsrörelsen stark i hela landet.
Anna Wallentheim (S) |
|