Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör ta ansvar för finansieringen så att bekämpningen av översvämningsmyggan Aedes sticticus säkras över tid i nedre Dalälvsområdet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Kommunerna i nedre Dalälven har återkommande under decennier drabbats av extrema mängder stickmyggor och år 2000 konstaterades att översvämningsmyggan Aedes sticticus var problemet.
Biologisk Myggkontroll/Nedab har på uppdrag av sju Dalälvskommuner utvecklat och etablerat en väl fungerande, och minimalt miljöpåverkande, bekämpningsmetod av översvämningsmyggornas larver med hjälp av det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac som sprids från helikopter.
Att bekämpa myggen i nedre Dalälvsområdet har gått ifrån att vara projekt till att vara en ordinarie verksamhet. Detta för att man ska kunna bo, leva, verka, besöka och utveckla besöksmålen i nedre Dalälvsområdet – då är en fungerande stickmyggsbekämpning en förutsättning.
Sommaren 2023 har varit extrem med de största och mest frekventa översvämningarna på decennier. Tre stora och en extremt stor översvämning inträffade mellan maj och augusti. Biologisk Myggkontroll/Nedab genomförde tre bekämpningar på totalt 12 000 hektar men det hade behövts möjlighet att bekämpa 20 000 ha. Under den fjärde och största översvämningen genomfördes ingen bekämpning eftersom det inte fanns tillräckligt med Vectobac i lager.
Här behöver staten ta ansvar för finansiering så att bekämpningen av stickmyggorna kan säkras över tid. Stor kompetens, beredskap och väl utvecklat samarbete finns lokalt.
Det krävs framförhållning när det gäller Vectobac. Det tillverkas i USA på beställning och skeppas därifrån till Europa för vidare transport till nedre Dalälvsområdet. Det är omöjligt att veta hur mycket som går åt under en säsong, men att riskera att stå utan bekämpningsmedel är inte acceptabelt. Här måste staten ta ansvar.
Catarina Deremar (C) |
|