Motion till riksdagen
2023/24:2461
av Catarina Deremar (C)

Förbättrade måltider för äldre i det offentliga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten till bättre måltider för äldre och mer närproducerade livsmedel i den offentliga maten genom ett måltidslyft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är särskilt viktigt med bra och näringsrika måltider på äldre dagar. Detta för att bland annat förebygga ohälsa, undernäring, sjukdomar, fallskador och ett ökat behov av vård. Bra måltider är dessutom av stor vikt för livskvalitet och självbestämmande på äldre dagar. Att satsa på bra måltider för äldre är därmed även positivt ur ett samhälls­ekonomiskt perspektiv.

Trivsam miljö och sällskap vid måltiden är av stor vikt även för den äldre. Det ska understrykas att många kommuner runt om i landet arbetar aktivt med frågan och har dietister och en välgenomtänkt strategi för bättre måltider för äldre. Men det kan göras mer.

Vi behöver ta måltider för äldre på större allvar. Livsmedelsverket rekommenderar bland annat att det för måltiderna inom äldreomsorgen läggs fokus på äldres individuella behov och önskemål, inflytande, en trivsam miljö, måltidssällskap, matkvalitet och mellanmål. För att detta ska kunna uppnås är det avgörande att fler kommuner satsar på att ge äldre möjlighet inte bara till bättre måltider och livskvalitet utan också till mer inflytande över sina måltider. Det kan handla om att anställa dietister, att ta in fler leverantörer av maten inom hemtjänsten och att arbeta strategiskt för att förebygga ohälsa och undernäring. Det kan därför i sammanhanget behövas ekonomiska morötter för att kommuner ska börja satsa på bättre måltider för äldre.

Ett viktigt steg för att maten i det offentliga ska förbättras är att det i offentliga upphandlingar läggs större vikt vid kvalitet. En stor del av den mat som serveras i det offentliga är importerad. Ofta tas vid upphandlingar större hänsyn till pris än till kvalitet, djurskydd och miljö. Det är inte rimligt att det offentliga ställer stränga krav att nå upp till för landets livsmedelsproducenter och det offentligas egna upphandlingar sedan inte lever upp till samma kravnivå. Vi bör i större utsträckning sträva efter att den mat som serveras i det offentliga är närproducerad. Det ger möjligheter inte bara till bättre kvalitet på maten i det offentliga utan också till företagande och jobb runt om i landet.

De kommuner som arbetar aktivt med en kombination av bättre måltider för äldre och mer närproducerade livsmedel i den offentliga maten bör kunna premieras ekonomiskt genom ett måltidslyft i form av ett statligt stimulansbidrag för att utveckla måltidskvaliteten.

 

 

Catarina Deremar (C)