Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förbättringar av tonnageskattereglerna och stämpelskatten för fartyg och tillkännager detta för regeringen.
En fungerande sjöfart är otroligt viktigt för Sveriges näringsliv, beredskap och även försvarsförmåga. För en fungerande sjöfart är det också viktigt att svenska fartyg i större utsträckning seglar med svensk flagg. Inte minst är det viktigt ur beredskapssynpunkt, men även när det kommer till utbildning och kompetensförsörjning till sjöfarten och försvaret så är flaggan viktig. Att skatteintäkterna också blir högre kan mer ses som en positiv bieffekt.
Ungefär 250 svenskägda fartyg är idag utlandsregistrerade. Ett viktigt verktyg för att öka antalet svenskflaggade fartyg är den s.k. tonnageskatten. Denna infördes 2017 och har sannolikt förhindrat en ännu större utflaggning av svenska handelsfartyg. Tyvärr har inflaggningen inte blivit i närheten av vad den skulle kunna vara, detta på grund av ett flertal begränsningar i systemet. Dessa skulle behöva förändras, vilket en utredning nu ser över. Några saker som skulle kunna förbättras är att sänka storlekskravet, ändra kravet på att trafikera internationellt till att trafiken ska vara utsatt för internationell konkurrens samt göra det enklare för rederier att gå in i tonnageskattesystemet.
Stämpelskatten på fartyg är en engångsskatt som drar in relativt små summor till staten men som blir ett stort hinder för de rederier som vill flagga sina fartyg i Sverige. Det finns således stora vinster med att kraftigt sänka eller ta bort stämpelskatten, då det tillsammans med förändringar i tonnageskattereglerna kommer att medföra mer svenskflaggade fartyg och därmed bättre näringsvillkor, försörjningsberedskap och skatteintäkter.
Magnus Berntsson (KD) |
|