Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förebyggande åtgärder i skolan för att bekämpa psykisk ohälsa och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett av världens bästa länder att växa upp i, men samtidigt har vårt land många komplexa och viktiga uppgifter att lösa – bland annat psykisk ohälsa som är en av våra största folkhälsoutmaningar.
Den psykiska ohälsan bland unga ökar och utgör en betydande utmaning för samhället. Skolan spelar en central roll i att identifiera och stödja elever som lider av psykisk ohälsa. Det är nödvändigt att säkerställa att alla elever har tillgång till adekvat hjälp och stöd för att främja deras välbefinnande och framgång. Skolor bör regelbundet informera elever och deras föräldrar om vikten av psykisk hälsa och tillgängliga resurser. Detta kan ske genom informationskampanjer och föräldramöten. Det bör finnas en ökad närvaro av skolkuratorer och psykologer på skolorna för att tillhandahålla individuell rådgivning och stöd till elever i behov. Den psykiska ohälsan dominerar bland nya sjukskrivningar samtidigt som alltför många går alldeles för länge utan att få den hjälp som de är i behov av. Att vända denna utveckling är en av våra viktigaste samhällsutmaningar.
Dessa åtgärder är avgörande för att skapa en framtid där våra unga generationer kan blomstra och bidra till samhället på bästa möjliga sätt.
Att stärka psykiatrin och minska antalet suicid var högt prioriterade för den förra S‑ledda regeringen. Vi har ökat satsningar på skolhälsovård och ungdomsmottagningar så att fler unga kan få hjälp tidigt och ökat satsningar riktade till den barn- och ungdomspsykiatriska vården (BUP) och på psykisk hälsa med fokus på första linjens psykiatri för barn och unga.
Inga-Lill Sjöblom (S) |
Ardalan Shekarabi (S) |