Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa ett system där de som uppbär försörjningsstöd får stödet eller delar av stödet utbetalat i form av en villkorad kredit som kan nyttjas i våra större livsmedelskedjor inom Sverige och tillkännager detta för regeringen.
Enligt OECD:s rapport om svensk ekonomi (OECD Economic Surveys: Sweden 2023) så efterfrågas reformer som ökar incitamenten att arbeta och färre incitament att leva på bidrag. Vårt generösa bidragssystem har gjort att människor har valt att resa igenom flertalet säkra länder för att söka asyl just i Sverige. Trots att man har rest från ett säkert land till Sverige och varken flyr krig eller förtryck så har detta varit fullt möjligt. Många av dessa människor lever sen i ett livslångt bidragsberoende. Bidragsberoendet bland utlandsfödda kvinnor lyfts till exempel fram som något som måste ses över i OECD:s rapport.
Ett liv på försörjningsstöd och andra bidrag i Sverige är ett liv med en högre standard än det liv som väldigt många hade i hemlandet. Det bidrar till att motivationen att börja arbeta bland många är låg. Det måste löna sig att arbeta i jämförelse med att leva på bidrag, idag är skillnaden marginell och vill vi få till en förändring så måste vi också vidta verkningsfulla åtgärder som gör det mer lönsamt att arbeta än att leva på olika sorters bidrag som staplas på varandra.
Vi behöver reformera bidragssystemet för att skapa en struktur som betonar vikten av att försörjning via bidrag är temporär och inte en permanent försörjning. En sådan reform är att försörjningsstödet eller delar av stödet ges ut i form av en kredit som inte kan användas till annat än basvaror inom Sverige och som inte kan nyttjas utomlands.
Utgångspunkten är att förhandla fram bra villkor med livsmedelskedjorna som kan ge goda samhällsekonomiska effekter. Detta är en åtgärd som gör det mer attraktivt att söka och tacka ja till ett arbete än att fortsätta leva på försörjningsstöd och andra bidrag, vilket går i linje med det som OECD efterfrågar i sin rapport.
Martin Westmont (SD) |
|