Motion till riksdagen
2023/24:2348
av Nooshi Dadgostar m.fl. (V)

Utgiftsområde 7 Internationellt bistånd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2024 inom utgiftsområde 7 Internationellt bistånd enligt förslaget i tabell 1.

Anslagsfördelning

Tabell 1 Anslagsförslag 2024 för utgiftsområde 7 Internationellt bistånd

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen

1:1

Biståndsverksamhet

46 639 119

10 094 000

1:2

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)

1 690 200

371 000

1:3

Nordiska Afrikainstitutet

17 320

4 000

1:4

Folke Bernadotteakademin

210 633

46 000

1:5

Riksrevisionen: Internationellt utvecklingssamarbete

50 000

11 000

1:6

Utvärdering av internationellt bistånd

22 857

5 000

Summa

48 630 129

10 531 000

Inledning

Regeringens budget innebär ett avsteg från en lång tradition av svensk biståndspolitik. Det etablerade enprocentsmålet övergavs redan i budgetpropositionen för 2022/23 och ersattes då med ett mål satt i kronor och ören. Prognosen visar att det snabbt kommer att bli en betydande sänkning i förhållande till BNI. Regeringen har ännu inte presenterat sin reformagenda för biståndet, men har varit tydlig med i vilken riktning man kommer att gå. Biståndet ska i högre utsträckning vara till för att tillgodose svenska intressen. Det är ett avsteg från själva grundprincipen om bistånd och strider mot principerna om effektivt bistånd. Att sänka biståndet i en tid när globala kriser överlappar varandra och behoven är som allra störst är ett slag mot de människor som har det allra svårast i världen.

Vänsterpartiet menar att enprocentsmålet ska värnas. Vi återställer regeringens neddragningar och avvisar att biståndet inte längre ska vara knutet till BNI. Vår upp­räkning av anslagen är en generell ökning av respektive anslag utifrån Konjunktur­institutets prognos för BNI.  

Vi avvisar generella besparingar i statsförvaltningen

Regeringen genomför en generell besparing i statsförvaltningen på 1 procent, utöver den årliga besparing som redan finns. Det gör man helt utan plan och utan hänsyn till myndigheternas särskilda behov och förutsättningar. Att statsförvaltningen är effektiv är en förutsättning för medborgarnas förtroende. Men den generella effektivisering som regeringen nu försöker sig på kommer att få konsekvenser för kärnverksamheten. Sämre förutsättningar för de statsanställda att utföra sitt uppdrag innebär i sin tur att servicen till medborgarna kommer att bli lidande. Vänsterpartiet avvisar denna generella besparing. Vi har valt att göra det samlat genom ett nytt anslag under utgiftsområde 2.

Anslag 1:1 Biståndsverksamhet

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 10 094 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

Anslag 1:2 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 371 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

Anslag 1:3 Nordiska Afrikainstitutet

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 4 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

Anslag 1:4 Folke Bernadotteakademin

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 46 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

Anslag 1:5 Riksrevisionen: Internationellt utvecklingssamarbete

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 11 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

Anslag 1:6 Utvärdering av internationellt bistånd.

Vänsterpartiet föreslår att anslaget höjs med 5 miljoner kronor till följd av att vi värnar enprocentsmålet i biståndet.

 

 

Nooshi Dadgostar (V)

 

Andrea Andersson Tay (V)

Ida Gabrielsson (V)

Samuel Gonzalez Westling (V)

Tony Haddou (V)

Isabell Mixter (V)

Vasiliki Tsouplaki (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)