Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att alla ungdomar borde få chansen att lära sig mer om privatekonomi än i dag och undersöka möjligheterna att uppdra åt Skolverket att skapa möjligheter till än mer privatekonomi i alla skolformer och tillkännager detta för regeringen.
Under 2021–2022 gjorde Ung Privatekonomi en undersökning bland 16 306 gymnasielever och ställde frågan ”Skulle du vilja lära dig mer om privatekonomi i skolan?”, där 94 % svarade ja. 93,6 % av gymnasieungdomarna (15 260 st.) tyckte att man borde få lära sig om aktier och fonder i skolan. På frågan hur man ska lära sig om privatekonomi i skolan så tyckte 46,6 % som en större del i de kurser som finns och 35,5 % tyckte att det skulle vara ett eget ämne. 18 % tyckte att det var tillräckligt idag. Även 95 % av lärarna som Ung Privatekonomi har träffat tycker att det är viktigt att gymnasielever får lära sig om aktier och fonder i skolan.
Vad gäller grundskolan så har Skolverket uttalat att det är upp till varje skola att avgöra hur mycket tid som ska ägnas åt den privatekonomiska delen i skolundervisningen. Därför är det inte självklart att det blir så många skoltimmar över till privatekonomin.
Finansinspektionen (FI) har konstaterat att Sveriges unga har oroväckande låga kunskaper i privatekonomi. En studie gjord av FI visar att 75 % av de tillfrågade ungdomarna inte visste hur man tar ett lån på banken och 31 % av dem visste inte hur man gör en månadsbudget. I Kronofogdens senaste rapport visas att många barn växer upp i familjer med skulder. Dåligt privatekonomiskt kunnande ska inte behöva gå i arv. Vart du är på väg ska alltid vara viktigare än var du kommer ifrån och kunskaperna om ekonomi i ryggsäcken är ovärderliga.
Kronofogden konstaterar att vuxna behöver tala mer om privatekonomi med barn – så även i skolan. Därmed kan unga tidigt få grundläggande ekonomiska kunskaper och bära med sig dem i vuxenlivet. På så sätt förhindras unga från att hamna i skuldsättning. Ungdomar ska kunna fatta egna informerade beslut om sin privatekonomi.
I en alltmer ekonomiskt utsatt värld är det ett samhälleligt intresse att utbilda och informera om privatekonomi – planering av inkomster och utgifter, lån, krediter, räntor, sparande, betala räkningar – men också om ekonomiska risker och konsekvenser. Därför borde alla ungdomar få chansen att lära sig mer om privatekonomi.
Med anledning av ovanstående föreslår jag att riksdagen ställer sig bakom det som anförts i motionen om att alla ungdomar borde få chansen att lära sig än mer om privatekonomi och om att undersöka möjligheterna att uppdra åt Skolverket att skapa möjligheter för än mer privatekonomi i alla skolformer och tillkännager det för regeringen.
Alexandra Anstrell (M) |
|