Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska säkerställa att Polismyndigheten följer Riksrevisionens rekommendationer, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Riksrevisionens granskning visar att mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott. Det handlar om stöld, skadegörelse, bedrägeri, misshandel m.m. Mängdbrott kan dessutom ha starka samband med grov organiserad brottslighet. Riksrevisionens granskning visar att polisens hantering av mängdbrott är ineffektiv. Bristerna beror bl.a. på att polisen inte har lyckats bemanna lokalpolisområdena i tillräcklig utsträckning, inte genomför nödvändig kompetensutveckling och sätter för snäva gränser för antalet civilanställda. Riksrevisionen konstaterar att trots stora anslagsökningar, fler anställda och en genomgripande omorganisation har ändå resultaten av mängdbrottshanteringen blivit sämre sett till uppklaring. Riksrevisionen bedömer att läget är allvarligt. Om Polismyndigheten inte kommer till rätta med problemen kan det på sikt kan leda till att brottsutsatta privatpersoner, näringsidkare och organisationer inte får sin trygghet och säkerhet tillgodosedd.
Riksrevisionen rekommenderar Polismyndigheten att bl.a. se till att verksamhetens behov och tillgången på kompetens är styrande för hur många poliser och civil personal som anställs. Polisens kontaktcenter ska vara fullbemannat och samverkan ska öka mellan kontaktcenter och jourmiljön. Systemet med e-anmälningar ska ses över för att höja kvaliteten, och brottssamordningen ska stärkas på alla nivåer. Även vidareutbildningen ska ses över utifrån verksamhetens behov. Miljöpartiet anser att regeringen bör säkerställa att Polismyndigheten följer Riksrevisionens rekommendationer.
Regeringen framför i skrivelsen att Polismyndigheten anser att merparten av rekommendationerna är relevanta och har börjat bearbeta dem inom ramen för ett större förändringsarbete som tar sikte på hur myndigheten arbetar med mängdbrott. Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och avser att särskilt följa upp vilka åtgärder Polismyndigheten vidtar för att förstärka utredningsförmågan kopplat till mängdbrott.
Regeringen framför också att den tidigare regeringen har varit för passiv genom att inte föreslå lagändringar i takt med att brottsligheten utvecklats och digitaliserats. Regeringen menar att myndigheterna behöver ha tillgång till kraftfulla och effektiva verktyg för att förhindra, utreda och lagföra allvarliga brott. Miljöpartiet instämmer i att myndigheterna behöver ha tillgång till bättre verktyg och har också verkat för detta. Vi håller dock inte med om att den dåvarande regeringen var passiv; tvärtom vidtogs en lång rad åtgärder på området som den nya regeringen nu har möjlighet att ta vidare. Vi behöver kontinuerligt anpassa myndigheternas verktyg till den tekniska utvecklingen och de kriminella nätverkens tillvägagångssätt. Samtidigt är det viktigt att säkerställa att förslag blir ordentligt utredda och allsidigt belysta innan nya lagar antas av riksdagen.
Miljöpartiet anser att regeringen bör säkerställa att Polismyndigheten följer Riksrevisionens rekommendationer.
Rasmus Ling (MP) |
|