Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätten till arbetsskor för medarbetare inom vård, omsorg och förskola och tillkännager detta för regeringen.
Vi är många som ofta lyfter vikten av vår välfärd. Vi har också högt ställda krav. Välfärden ska utgå till alla som en rättighet, oavsett storlek på plånbok. Välfärden ska hålla hög kvalité och fördelas efter behov. Det behövs en demokratisk kontroll över välfärden – där samhällsintresset inte får stå tillbaka för vinstintresset.
Det är välfärdens medarbetare som möter oss med värme, intresse och yrkesskicklighet. Nästan fyra av fem anställda inom offentlig sektor är kvinnor. De förtjänar och har rätt till en god arbetsmiljö. I dag ser vi en stor orättvisa vad gäller arbetsmiljö mellan kvinnodominerade och mansdominerade branscher. Inte minst gällande tillgång till bra, hälsoförebyggande utrustning.
På många arbetsplatser inom vård, omsorg och förskola har de anställda i dag inte tillgång till arbetsskor. Belastningsskador som leder till besvär i rygg, knän och höfter är vanligt förekommande. De som står och går mycket i arbetet har störst risk att drabbas.
Fotriktiga skor som avlastar vid stumma golv och minimerar risken för arbetsskador exempelvis vid halt underlag både inomhus och utomhus är en stor kostnad för en redan lågavlönad personalgrupp. Det är både orimligt och orättvist.
Att kvinnor och män ska ha lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor är alltså en fråga både om arbetsmiljö och om jämställdhet.
Den förra regeringen tog steg mot målet om att kvinnor och män som jobbar i offentlig sektor har lika tillgång till arbetskläder och arbetsskor. Arbetsmiljöverket fick i uppdrag att undersöka hur belastningsskador i arbetet kan förebyggas med rätt utrustning. En viktig feministisk framgång och nu är det läge för fler steg – med fotriktiga skor!
Alla som jobbar inom ett välfärdsyrke ska ha en god arbetsmiljö. För att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden behöver välfärdsarbetare de förutsättningar som deras arbete kräver utan att man blir sjuk på jobbet. Det är en fråga om respekt för de som bär, ger och utvecklar vår välfärd.
Sanna Backeskog (S) |
|