Motion till riksdagen
2023/24:2038
av Sanna Backeskog m.fl. (S)

Jämlik tillgång till kulturskola


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga åtgärder för att säkerställa en mer tillgänglig och jämlik kulturskola i alla landets kommuner och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utreda vilka insatser som kan göras för att minska hindret för barn och ungas deltagande i kulturskolans verksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla människor har rätt till kultur och bildning. Här har kulturskolan en otroligt viktig roll i att ge barn och unga möjlighet till kulturutövande. Kulturskolan finns idag i många kommuner, såväl i storstan som i lands- och glesbygd. Därför är den av särskild vikt när vi pratar kultur och fritid för barn och unga i hela Sverige. Den måste vara tillgänglig på jämlika villkor i hela landet för alla oavsett bakgrund. Det är också i överensstämmelse med vår ambition att bryta segregationen och öka delaktigheten i samhället.

Den kommunala kulturskolan är fantastisk! Den öppnar dörrar och vidgar vyer. Den lyfter människor och den utvecklar. Den är en viktig verksamhet, både för den enskilda eleven och dennes utveckling, men faktiskt också för Sveriges ställning som en stark musikexportnation. Kulturskolan är ett kommunalt ansvar, men vi socialdemokrater menar att den också är en nationell angelägenhet.

Idag är det tydligt att deltagandet i kulturskola är ojämlikt. Av en rapport framtagen av riksdagens utredningstjänst framgår att 81 % av eleverna i kulturskolan har minst en förälder med eftergymnasial utbildning. Det ska jämföras med siffran för riket som helhet vilken är 60 %. Vidare kan vi konstatera att kulturskolan finns med ett rikt utbud och bra förutsättningar i många delar av landet, medan det i andra kommuner inte finns någon kulturskola alls. På några ställen är verksamheten privatiserad. I vissa kommuner tas det ut höga avgifter, i andra är både undervisning och instrumenthyra avgiftsfritt.

Vi socialdemokrater införde ett statligt utvecklingsbidrag till kulturskolan, för att kunna arbeta ännu mer med att nå nya elevgrupper. Bidraget fördelades av Statens kulturråd som bland annat prioriterat att stärka verksamhet i glesbygd samt i områden med socioekonomiska utmaningar.

Det behövs en medveten och långsiktig politik som skapar förutsättningar för att kulturen ska bli en naturlig del av barns och ungas vardag. Kulturskolan spelar en viktig roll i det arbetet. Den ger barn och unga möjlighet att utforska sin kreativitet och att utvecklas. Att möjliggöra tillgång till en kulturskola för barn i alla Sveriges kommuner är en fråga om jämlikhet.

Därför bör staten prioritera åtgärder för en mer tillgänglig och jämlik kulturskola i alla landets kommuner och också se över vilka insatser som kan göras för att minska hindret för barn och ungas deltagande i kulturskolans verksamhet. 

 

 

Sanna Backeskog (S)

 

Jim Svensk Larm (S)

Linnéa Wickman (S)