Motion till riksdagen
2023/24:194
av Magnus Jacobsson (KD)

Moratoriet avseende småskalig vattenkraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om moratoriet avseende småskalig vattenkraft och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under hösten 2022 beslutade den nya regeringen att pausa omprövningarna av den småskaliga vattenkraften. Bakgrunden är att en översyn påbörjades av vattendomarna och tillstånden för att bedriva småskalig vattenkraft. Därefter uppdagades det att omprövningarna inte genomfördes på det sätt som riksdag och regering beslutat. Myndigheter har ställt högre krav på vattenkraftsägarna än vad riksdagen avsett och därmed har man nu pausat processen.

Det gäller exempelvis riksdagens formuleringar att utgivningar bara får komma ifråga i undantagsfall, att de juridiska processerna skulle bli enklare, och att kraven på åtgärder inte får bli så betungande att verksamheterna inte kan fortsätta bedrivas. Enligt företrädare för näringen har omprövningarna i många fall blivit ännu mer juridiskt komplicerade, kraven på åtgärder mer betungande än tidigare och många kraftverks­ägare väljer därför att lägga ner och ansöka om utrivning.

Vattenkraftens miljöfond har rapporterat att cirka 40 procent av de kraftverk som var igång med omprövningen fick så omfattande krav på åtgärder att verksamheten inte längre bedömdes bli lönsam. Samt att ägarna därför valde att lägga ner och ansöka om utrivning.

För att komma till rätta med problemen beslutade regeringen att pausa omprövning­arna. Planen skulle förskjutas ett år medan regeringen utreder vad man kan göra för att de demokratiskt fattade besluten ska få genomslag på våra myndigheter.

Nu visar det sig att flera myndigheter inte heller respekterar regeringens beslut att pausa omprövningarna. Många länsstyrelser fortsätter processerna som om ingenting hänt. Man sätter också press på enskilda kraftverksägare som vill följa regeringens beslut att pausa omprövningen, för att förmå dessa att lämna in ansökan i förtid, innan regelverket hinner ändras.

Detta är naturligtvis inte acceptabelt. Moratoriet behöver därför förlängas ytterligare ett år. Regeringen behöver få tid att göra nödvändiga lagändringar och formulera om aktuella föreskrifter. Regeringen behöver också se till så att alla länsstyrelser, och övriga inblandade myndigheter, respekterar moratoriet.

 

 

Magnus Jacobsson (KD)