Motion till riksdagen
2023/24:1929
av Gunilla Carlsson och Amalia Rud Pedersen (båda S)

En nationell digital infrastruktur för sjukvård och äldreomsorg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa en nationell digital infrastruktur för sjukvård och äldreomsorg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige står inför växande utmaningar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg, där antalet invånare i vårdkrävande åldrar ökar drastiskt. För att säkerställa en fortsatt hög­kvalitativ och finansiellt hållbar vård och omsorg krävs innovativa lösningar. En snabb teknologisk utveckling erbjuder betydande möjligheter, där ny teknik och digitaliserade arbetssätt kan effektivisera och förbättra servicen.

Det är emellertid avgörande att denna omvandling sker genom en välorganiserad och enhetlig nationell strategi. Utan ett gemensamt och enhetligt ramverk för bedömning av digital vårdteknik riskerar vi att få en fragmenterad och inkonsekvent tillämpning av ny teknologi över landet. Detta kan i sin tur underminera teknikens potential att stärka sjukvården och äldreomsorgen.

En nationell digital infrastruktur skulle innebära en gemensam grund för bedömning av nya teknologier, utan att undergräva de enskilda regionernas och kommunernas beslutsfattande. Ett sådant ramverk kan säkerställa att principerna för godkännande av ny teknologi inte varierar inom landet och att relevanta myndigheter, såsom Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), får uppdraget att bedöma även digital medicin­teknik.

Medan EU-kommissionen arbetar med en förordning om det europeiska hälsodata­området (EHDS), erbjuder EHDS inte ett ramverk för bedömning av digital vårdteknik. En nationell digital infrastruktur är därför nödvändig för att möta specifika nationella behov och utmaningar. En sådan infrastruktur skulle inte bara säkra de ekonomiska vinster som följer med digitaliseringen, utan även stärka patientsäkerheten, förbättra den digitala arbetsmiljön för medarbetarna inom välfärden, främja kompetensutveckling samt stödja forskning, innovation och samhällets övergripande tillväxt.

Sverige har en av världens bästa offentligt finansierade vård samt omsorg. Genom att införa en nationell digital infrastruktur kan vi säkerställa att dessa grundstenar av vår välfärd fortsätter att utvecklas och anpassas till framtidens behov och möjligheter.

 

 

Gunilla Carlsson (S)

Amalia Rud Pedersen (S)