Intresset för fjällvandring har ökat kraftigt de senaste åren. Framför allt är det ovana vandrare som nu strömmar till, och det ökar belastningen på fjällräddarna. När medier rapporterar om olyckor och personer som försvunnit på fjället är det troligtvis just fjällräddarna som är där och hjälper till.
Fjällräddarna, denna frivilliga grupp, kan vi inte ta för givet. Vi behöver säkerställa goda villkor för dem som ställer upp och även se till så att vi får fler fjällräddare. Alltför länge har de frivilligas engagemang och hårda arbete fått för lite uppmärksamhet och stöd. Detta måste förändras för att öka tryggheten i fjällvärlden.
I Sverige finns omkring 400 fjällräddare som, ofta under mycket svåra väderförhållanden, är ansvariga för hjälpinsatser i den svenska fjällvärlden. Både vi som bor i fjällvärlden och de turister som kommer på besök är beroende av att hjälpen kommer snabbt när olyckan är framme. Fjällräddningen är helt avgörande vid räddningsinsatser i stora delar av landet. Detta gäller både vinter- och sommartid. Alla frivilliga livräddare är en ovärderlig resurs för människors trygghet. Fjällräddarna tar dock inte bara ansvaret utan också en stor del av kostnaderna. Exempelvis använder varje fjällräddare en egen skoter, fyrhjuling och bil med släpvagn för transporter. Utrustningen måste vara relativt ny och helförsäkrad – det är stora investeringar. Rimligt och enkelt vore att överväga att fjällräddare kunde få skatteavdrag för den del där fordonen används i det allmännas tjänst. Men för att genomföra det måste skatteregler ändras. Rättsläget är oklart.
För att säkerställa att alla fjällräddare har någorlunda nya och säkra maskiner är det rimligt att överväga ett investeringsstöd. Likaså bör det övervägas stöd för rekognosceringsturer. Dessa turer är helt avgörande för arbetet, att fjällräddarna kan vara ute i terrängen för att uppdatera sig om aktuella förhållanden. Detta ska inte heller behöva betalas ur egen ficka.
När du hamnar i nöd behöver du veta att hjälpen kommer oavsett var i landet du befinner dig. Alla frivilliga livräddare gör ovärderliga insatser, och det behövs fler. Därför kommer vi att fortsätta att driva på för att förbättra situationen för alla livräddande hjältar.
Anders W Jonsson (C) |
Elisabeth Thand Ringqvist (C) |