I takt med att Sverige ställer om till ett hållbart samhälle så är elektrifieringen en viktig grund för att minska beroendet av fossila produkter. Därför behöver både elproduktionen och elnätskapaciteten i ledningarna öka snabbt.
Ser man till Värmland så är det ett län med hög egenproduktion av vattenkraft. Trots detta kommer det behövas mer el då länet har en stark basindustri som är elkrävande och kommer bli ytterligare mer elintensiv då fossila processer tas bort inom exempelvis stål- och pappersproduktionen. Energibehovet i Värmland förväntas öka stort till år 2040. Det kräver investeringar dels i ökad elnätskapacitet, dels i vind- och solkraft för att möta det framtida behovet. Regionala satsningar behövs för att trygga framtida företagsinvesteringar och därmed även sysselsättningen. Förnybar energi är en tillväxtfaktor för landsbygden.
När det gäller begränsningen i elkapacitet (överföring) måste företag som är lokaliserade utanför stora städer bekosta utbyggnaden själva – trots att företaget ska stå för investeringen i sin helhet (förstudie, koncession, operativt arbete och materiella kostnader) så leder det till en högre abonnemangskostnad i slutändan.
För att minska fossila utsläpp så finns det flera olika alternativ – men tillgång till elkapacitet är väsentlig för flera av dem. Hade företaget varit beläget närmare en stad så hade läget varit ett annat. Då hade företaget betalat en högre abonnemangskostnad och sen fått den el de så väl behöver. När företagen finns i Värmlandsskogarna så får de betala mer. Det är inte rätt ur ett nationellt eller globalt perspektiv med stora geografiska skillnader. Tillgången till el behöver vara bra i hela landet, oavsett om man bor i glesbygd eller tätort.
Mikael Dahlqvist (S) |
Lars Mejern Larsson (S) |