Riksrevisionen bedömde i februari 2023 att placering av myndigheter på orter utanför Stockholm under 2004–2020 delvis har levt upp till riksdagens avsikter (RiR 2023:1). Regeringen har etablerat nya myndigheter och flyttat befintliga myndigheter från Stockholm till de delar av landet som riksdagen har prioriterat. Men regeringens insatser har inte varit tillräckliga för att stärka den statliga närvaron utanför Stockholm.
Koncentrationen av statliga jobb i Stockholm har snarare ökat något under den granskade perioden. Regeringens insatser för att lokalisera myndigheter utanför Stockholm har bara saktat ner utvecklingen.
När myndigheter har placerats utanför Stockholmsområdet har det medfört ett litet positivt bidrag till regional utveckling för vissa regioner där myndigheter har placerats. Ny- och omlokaliseringarna har också skett utan att äventyra myndigheternas möjligheter att bedriva sin verksamhet effektivt på lång sikt. Granskningen visar också att myndigheternas placering på orter utanför Stockholm kan skapa vissa fördelar för dem, tack vare lägre verksamhetskostnader och lägre personalomsättning.
Mer behöver göras för att motverka den skadliga Stockholmscentreringen i Sverige. En större utredning i samarbete med regioner och regionalt näringsliv i hela Sverige bör inledas för att komma fram till relevanta myndigheter att placera ut från Stockholm. Genom att samarbeta med regionala aktörer säkras en koppling till näringsstrukturer och andra samhällsstrukturer samt geografiska förutsättningar. Som exempel bör Livsmedelsverket och Tullverket flyttas till Skåne.
Livsmedelsverket bör självklart vara placerat i Sveriges kornbod där även 70 procent av grönsaker, frukt och bär odlas. Det finns ingen anledning till att Livsmedelsverket ska vara placerat i Mälardalen. För att förstå och utveckla livsmedelssektorn bör Livsmedelsverket vara placerat där produktionen sker.
Även när det gäller Tullverket är Skåne en rimlig placering. Och särskilt jämfört med Stockholm där huvudkontoret ligger idag. Nästan en fjärdedel av den svenska importens och exportens godsvolym och nästan en tredjedel av handelsvärdet går via någon av de skånska TEN‑T-hamnarna (Helsingborg, CMP Malmö, Trelleborg och Ystad). Därtill kommer godset över Öresundsbron. Och så klart de många privatpersoner som kommer över Öresundsbron och till de skånska hamnarna. Även när det kommer till de vapen och den narkotika som är grundstenarna i gängkonflikterna är Skåne den primära infartsporten till Sverige. Då är det självklart bra att den ansvariga myndigheten ligger i samma region.
Niels Paarup-Petersen (C) |
|