Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över systemet med skatteuttaget för lagfart och pantbrev och tillkännager detta för regeringen.
När systemet för lagfarts- och pantbrevskostnader infördes speglade stämpelskatten den faktiska kostnaden för myndigheterna för att utfärda skriftliga pantbrev och lagfartsbevis. Skatten i procent beräknades på dåtidens relativt sett låga fastighetspriser och belåningsbehov.
I dag görs arbetet digitalt och några fysiska handlingar utfärdas inte utan allt registreras i fastighetsregistret. Arbetsbördan för handläggaren är avsevärt mindre än med det gamla papperssystemet. Trots detta tas oskäligt höga stämpelskatter ut.
Om man köper en fastighet för 5 miljoner kronor blir exempelvis stämpelskatten 1,5 %, dvs 75 000 kronor. Om man behöver pantbrev för att låna 3 miljoner kronor blir skatten 60 000 kronor (2 %).
Detta är helt oskäliga skatter som i praktiken inte är något annat än en extra fastighetsskatt som helt saknar koppling till myndighetens arbete. Skatterna medför att kostnaden för nybyggnad av bostäder ökar. Det finns inte heller någon rimlig anledning att ta ut en högre kostnad för ett pantbrev på 1 miljon eller 100 000 kronor då arbetet för handläggaren är detsamma.
Hela systemet bör ses över, och om möjligt ändras från en stämpelskatt till en rimlig fast avgift som speglar myndighetens faktiska kostnad. Alternativt borde stämpelskattens procentsats sänkas dramatiskt.
Lars Engsund (M) |
Jan Ericson (M) |