Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en infrastruktur för en hållbar framtid i Halland och tillkännager detta för regeringen.
Hallands infrastruktur är en fråga av nationellt intresse. Med sitt strategiska läge hanterar Halland en stor del av svenska företags transporter genom flera viktiga godsstråk. Halland är en del av ett starkt växande Sydvästsverige och ligger i ett stråk som förbinder två nordiska huvudstäder, Oslo och Köpenhamn, och två av tre svenska storstäder.
Effektiva, pålitliga och hållbara transporter till våra viktigaste exportmarknader är avgörande för det svenska näringslivets konkurrenskraft. Vägnätet är mycket hårt belastat och bristen på järnvägskapacitet och fullgoda anknytningar i hamnarna omöjliggör växlingen av gods från väg till järnväg och sjöväg. Detta utgör ett hot mot tillväxt, framkomlighet och utveckling av hållbara transportlösningar – inte bara i Halland utan i hela Sverige.
Pendlingsutbytet med de omkringliggande länen är stort. Halland kompletterar Göteborgs bostads- och arbetsmarknad och det finns starka funktionella samband i hela Sydvästsverige. Västkuststråket med Västkustbanan och E6:an är det högst prioriterade stråket i Halland, och investeringar i Västkuststråket behövs för att fortsatt kunna utveckla Halland och hela Sydvästsverige och därigenom bidra till den svenska tillväxten.
För att tillvarata Hallands tillväxtpotential krävs långsiktiga investeringar i infrastruktur. Vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser hänger ihop i ett sammanflätat trafiksystem där brister i någon del snabbt kan medföra problem även på annat håll. Det är därför angeläget att ligga långt fram i planeringen och fortsätta utbyggnaden av den halländska infrastrukturen för att systemen även framgent ska klara av att möta ökande resmängder och hårdare krav på punktlighet och funktion.
Järnväg är en central del av detta och Västkustbanan är avgörande. Den sträcker sig mellan Göteborg och Lund/Malmö, i förlängningen hela vägen från Oslo till Köpenhamn. En sträcka där många människor dagligen pendlar till både arbete, studier och fritidsaktiviteter. Järnvägen förbinder några av Skandinaviens största och viktigaste befolkningscentra.
Trots att Västkustbanan har identifierats som en av Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser har den fortfarande stora brister, inklusive enkelspår på vissa sträckor. Detta begränsar kapaciteten och försenar transporterna. Dubbelspår längs hela Västkustbanan skulle medföra ökad kapacitet, snabbare transporter och ökad punktlighet. Det skulle också gynna övergången av gods från väg till järnväg, vilket skulle minska trafikbelastningen och förbättra trafiksäkerheten.
Förbättringar av järnvägssystemet är inte bara viktiga för Halland utan också för hela sydvästra Sverige. De skulle skapa en större arbetsmarknad och öka tillgängligheten, vilket gynnar både arbetspendling och tillväxten i regionen. Det är därför avgörande att fortsätta med planerade investeringar i Västkustbanan och inte skjuta dem på framtiden.
Halland är en region som har starka kopplingar till flera tillväxtområden, inklusive Göteborgsregionen och Malmö/Köpenhamnsregionen. Det är viktigt att förbättra infrastrukturen för att stödja både lokal pendling och godstransporter. Hamnarna i Halmstad och Varberg har potential att expandera med bättre infrastruktur.
Samverkan är nyckeln till framgång. Samverkan med andra regioner, inklusive Jönköpings län och Skåne, är viktigt för att stärka hela sydvästra Sverige. Det krävs investeringar inte bara i väg och järnväg utan också i regional kollektivtrafik, cykelvägar, näringsliv och utbildningsplatser.
För att underlätta arbetspendling i öst-västlig riktning bör befintlig järnvägsinfrastruktur förbättras, inklusive sträckorna Halmstad–Markaryd och Halmstad–Nässjö. Kapaciteten på Västkustbanan till Göteborg måste också utökas för att möjliggöra fler tåg från Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm.
Ytterligare infrastruktursatsningar som bör övervägas inkluderar uppgraderingar av vägar som väg 153 Varberg–Ullared och väg 154 Falkenberg–Ullared. Dessutom behöver järnvägen Halmstad–Nässjö och sträckan Värnamo–Halmstad ses över och uppgraderas. Markarydsbanan skulle kunna stärka förbindelsen mellan Halmstad och Hässleholm, men för detta behövs nya stationer och mötesspår. Vägarna riksväg 26 (Nissastigen) och riksväg 41 (Varberg–Borås) måste också åtgärdas för att öka trafiksäkerheten och hantera ökad trafik.
Adnan Dibrani (S) |
|
Jennie Nilsson (S) |
Aida Birinxhiku (S) |