Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att inrätta ett högnivåforum kring digital spetskompetens och digital utveckling och tillkännager detta för regeringen.
Digitaliseringen innebär stora möjligheter men medför också utmaningar. De tjänster och produkter som techsektorn tillhandahåller har blivit en allt viktigare, och många gånger verksamhetskritisk, del av samhällsekonomin. Dock begränsas samhällets digitalisering och techsektorns utveckling av den kompetensbrist som råder inom it eller digitalt relaterad kompetens. Det beräknas att det kommer att saknas upp emot 100 000 personer i branschen år 2024. Samtidigt råder det stora problem med en underrepresentation av kvinnor inom tech. Idag består branschen av knappt 30 % kvinnor och av sökande till teknikutbildningar i Sverige är endast två av tio kvinnor. Underrepresentationen är en stor underliggande faktor till den rådande kompetensbristen och påverkar även teknikutvecklingen på ett negativt sätt där produkter och tjänster utformas endast efter 50 % av Sveriges, och världens, befolkning.
Motivering till åtgärder: För att råda bot på kompetensbristen och förhindra att utvecklingen stannar av behövs konkreta och effektiva åtgärder för att ta ett helhetsgrepp om den digitala utvecklingen. Ansvaret för högteknologisk kunskapsutveckling är för tillfället utspritt mellan en mängd olika politiska instanser. Det krävs en samlad enhet som ansvarar för att koordinera och bedriva arbetet för att främja en fortsatt digital utveckling. Forumet skulle ansvara för att bedriva arbete för att attrahera fler personer till teknikutbildningar och techbranschen genom en omarbetning av läroplaner och program för kompetensutveckling. Digitalisering måste från tidig ålder genomsyra läroplanen för att fler ska få tillgång till kunskap kopplat till tech och it. Forumet ska även ansvara för att bedriva insatser och ge stöd till organisationer som arbetar för att få in fler kvinnor till techbranschen för att på så vis motverka en ojämställd utveckling samtidigt som man arbetar för att motverka kompetensbristen. Forumet skulle även underlätta för företag att bedriva verksamheter kopplat till digital utveckling och innovation samt främja en bred kommunikation kring vad tech och it innebär samt ansvara för att övriga politiska instanser har en hög kunskapsnivå kring digitaliseringens roll i samhället och hur branschen utvecklas och förändras.
Adnan Dibrani (S) |
Mattias Jonsson (S) |