Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att sätta upp landskapsskyltar vid landskapsgränserna och tillkännager detta för regeringen.
Landskapen är en viktig del av Sveriges kulturarv. De är mer än geografiska enheter; de är bärare av vår nationella identitet och en källa till historisk rikedom.
Historien om våra svenska landskap sträcker sig långt bak i tiden, långt innan länen hade etablerats som administrativa enheter. Landskapen, med rötter som går tillbaka till medeltiden, fungerade som grundstenar för vårt rättssystem och vår samhällsstruktur. Den äldsta kända landskapslagen, västgötalagen, ger en inblick i den centrala roll som landskapen spelade i vårt samhälles utveckling.
Landskapen var inte bara politiska gränser; de var en del av det organiska sätt på vilket samhällen växte och utvecklades. Medan vissa landskap har behållit en starkare identitet än andra, har de alla bidragit till att forma den svenska nationen.
Idag har landskapen dock en mer undanskymd roll. Med undantag för vissa symboliska användningar som kungahusets titlar och vapensköldar, är landskapens historiska och kulturella betydelse sällan framträdande. Det är en brist som påverkar både vår nationella identitet och turismen.
När man reser genom Sverige märker man att det finns tydliga skyltar som markerar länsgränserna, men landskapen förblir oftast osynliga. Det är en förlust för vårt gemensamma kulturarv och en missad möjlighet att göra Sveriges historia mer tillgänglig för såväl invånare som besökare. Svenska landskap har en rik historisk betydelse som symboler för lokal makt och självständighet. Landskapen växte fram underifrån och representerade självstyrande enheter med sina egna traditioner och lagar, i kontrast till länen som kom ovanifrån som statens administrativa verktyg.
Att sätta upp skyltar vid landskapsgränserna skulle vara en enkel och meningsfull åtgärd. Det är varken kostnadskrävande eller praktiskt svårt att genomföra. Många vägar har redan skyltar som pekar ut kulturhistoriska sevärdheter, och landskapen förtjänar samma uppmärksamhet.
Landskapsskyltar är ett enkelt sätt att öka kunskapen om landskapen, deras namn och gränser för kommande generationer. Skyltarna skulle både uppmärksamma vårt historiska arv och ge både svenskar och utländska besökare möjlighet att uppleva och uppskatta den unika karaktär och historia som varje landskap har att erbjuda.
Mathias Bengtsson (KD) |
|