Motion till riksdagen
2023/24:1312
av Hanna Westerén (S)

Ekonomisk utvärdering av olika former av energiproduktion


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige förtjänar ett gediget kunskapsunderlag för att fatta kloka, långsiktiga energipolitiska beslut och att regeringen därför bör uppdra åt relevant myndighet att analysera ekonomiska och säkerhets- och tidsmässiga för- och nackdelar i fråga om fission respektive fusion och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är ett faktum att Sveriges energiförsörjning är utmanad och att den inhemska energiproduktionen måste förstärkas. Såväl norra som södra Sveriges industrier har stora behov framgent. Efterfrågan på hållbar, inhemsk energitillförsel är stor. Vattenfall har förutspått så mycket som ett fördubblat elbehov fram till år 2045.

Sverige har glädjande nog flera satsningar på förnybar energi på gång, (inte minst Energiö Gotland som inkluderar såväl vind- som solkraft). Även möjligheterna att lagra energi i form av bland annat termisk lagring, batterier och vätgas utvecklas och nyttjas allt mer, vilket innebär att den naturliga variationen i elproduktion från förnybar energi blir ett allt mindre problem.

Vattenfall genomför just nu en förstudie för minst två små modulära kärnkrafts­reaktorer (SMR) och beräknar att dessa kan sättas i drift första halvan av 2030-talet. Samtidigt har vi i år sett stora utvecklingssprång inom tekniken för fusionsel, där flera länder i försök nu lyckas generera energi genom fusionsprocessen. Även i Sverige bedrivs forskning inom detta område.

Företaget Microsoft har till och med valt att skriva på ett avtal för att köpa fusionsel redan år 2028, det vill säga redan innan Vattenfalls planerade SMR-reaktorer skulle kunna vara i bruk. Vattenfall har också kommenterat denna utveckling på sin hemsida och beräknar att storskalig drift av fusionskraft skulle kunna vara möjlig inom 25 år. Med tanke på att riskerna – sett till såväl avfall som säkerhet – är lägre ifråga om fusionsel jämfört med traditionell kärnkraft och det tidsspann som ligger mellan SMR i faktisk drift och fusionskraftverk beräknas till 15–18 år, är det angeläget att ha rätt beslutsunderlag när Sverige väljer väg ifråga om energiförsörjning.

 

 

Hanna Westerén (S)