Motion till riksdagen
2023/24:13
av Björn Tidland (SD)

Riktlinjer för svensk energiförsörjning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa nya riktlinjer för svensk energiförsörjning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige måste ha en vision om framtidens energiförsörjning i Sverige. Nationen måste ha en vision om ren luft och rena vatten, en vision om ett öppet jordbrukslandskap och ett skogsbruk som är hållbart och tillåter ett rikt djur- och växtliv.

För att uppnå denna vision måste man i Sverige ha en hållbar strategi med tydliga riktlinjer. Politiken måste ha ett uttalat mål, och den måste veta vad den vill.

Basen för elförsörjningen ska vara inhemsk och orsaka minimalt med klimatgaser. Vattenkraften och kärnkraften uppfyller dessa kriterier. I framtiden måste en ny generation av kärnkraft etableras, kärnkraft som kan utnyttja utbränt kärnbränsle. Lyckas vi med detta har Sverige säkrat sin elförsörjning i tusentals år.

Sverigedemokraterna värnar om kulturlandskapet och ett rikt fågelliv, därför anser vi inte att vindkraften har en framtid som baskraft i Sverige. Här går en politisk skiljelinje, men vi är tydliga med att vi anser att vindkraftens nackdelar är större än dess fördelar. 

Sverige måste bygga ett robust elnät som kan försörja den energiintensiva industrin i hela landet såväl i södra som i norra Sverige. Det är viktigt för nationen och vårt välstånd att vår industri är konkurrenskraftig och alltid har tillgång till ren och billig el.

Samtidigt finns det behov av ett flexibelt elnät som kan hantera utmaningen som småproducenter med egna solceller innebär. Privatpersoner kommer att fortsätta att installera värmepumpar och solceller för att minska sina kostnader. Det är positivt och denna utveckling måste kunna ske samtidigt som vi har en säker energiförsörjning med kärnkraft och vattenkraft. Elnätet ska kunna hantera energitoppar, en elintensiv industri samt småproducenter.

Just nu sker en omställning inom fordonsindustrin. Inte minst i Sverige. Inom ett årtionde så kommer nästan alla nytillverkade fordon att vara elfordon som antingen behöver ladda sina batterier eller behöver vätgas till sina bränsleceller. För att detta ska kunna fungera behöver man bygga ut en infrastruktur med laddningsstationer och vätgasstationer.

Under en övergångsperiod kommer det att finnas fordon som behöver bensin och diesel. Därför behövs raffinaderier och tankställen under en tid framöver. Efterfrågan på bensin och diesel kommer att minska och raffinaderierna och bensinstationerna kommer att minska i samma takt. Omställningen måste få ta sin tid. Att skrota fullt fungerande bilar är inte ekonomiskt försvarbart, och att sälja dem till utlandet minskar inga klimat­gaser.

Det finns planer på att starta storskalig produktion av energiskog och biobränslen. Detta kommer att innebära att vårt kulturlandskap blir förstört och att värdefull jord­bruksmark inte kan användas till matproduktion. Sverige bör inte satsa på energiskog. Det finns även osäkerhet om hur beskattningen av koldioxid kommer att ske i fram­tiden, vilket innebär att det kan bli mycket kostsamt med biobränslen. Det är i slutändan skattekollektivet och konsumenterna som får stå för notan med en ogenomtänkt miljö­politik.

Sverigedemokraterna förstår att en omställning behövs, men det måste få ta sin tid och det får inte ske genom kapitalförstöring eller orimliga skattehöjningar.

Sammanfattning av riktlinjer:

  1. Sverige har en vision om ren luft och rena vatten, ett öppet jordbrukslandskap och ett skogsbruk som är hållbart och som tillåter ett rikt djur- och växtliv.
  2. Elförsörjningen ska vara inhemsk och orsaka minimalt med klimatgaser.
  3. Fjärde generationens kärnkraft ska etableras där det råder elbrist.
  4. Privatpersoner som installerar solpaneler och värmepumpar ska uppmuntras.
  5. Vindkraften har inte en framtid som baskraft i Sverige.
  6. Sverige ska bygga ut en infrastruktur med laddningsstationer och vätgasstationer.
  7. Fullt fungerande bilar med förbränningsmotorer ska få användas så länge de är trafiksäkra.
  8. Sverige ska inte satsa storskaligt på energiskog.

 

 

Björn Tidland (SD)