Motion till riksdagen
2023/24:1297
av Anna Wallentheim och Hanna Westerén (båda S)

En väg till stärkt demokrati, integration och individuell utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka och utveckla folkbildningen genom både folkhögskolor och studieförbund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bildning är ett av de mest kraftfulla verktygen för att skapa ett inkluderande och progressivt samhälle. Genom åren har Sverige erkänt och främjat människors rätt till bildning som en grundläggande del av vårt samhällskontrakt. Det är en rättighet som stärker vårt samhälle och vår demokrati på flera sätt.

Under flyktingvågen 2015 tog Sverige på sig ett ansvar som en föregångsnation i att ge flyktingar och migranter en möjlighet till bildning och integration. Genom språk­kurser och utbildningsprogram skapades en väg in i det svenska samhället och arbets­marknaden för många människor som hade tvingats fly sina hemländer. Detta visade hur viktig och framgångsrik folkbildningen kan vara som en integrerande kraft.

Folkbildningen, genom både våra folkhögskolor och våra studieförbund, utgör också en viktig grund för att stötta och utveckla kulturen i vårt land. Genom kurser och aktiviteter inom konst, kultur, historia och samhällsvetenskap kan människor både utforska sin egen kultur och förstå andras. Detta främjar förståelse, tolerans och en känsla av samhörighet i ett mångkulturellt samhälle.

För många individer är folkbildning en andra chans och en möjlighet att hitta nya vägar in på arbetsmarknaden. Genom vuxenutbildning och omskolning kan människor förvärva nya kompetenser och öppna dörrar till nya karriärmöjligheter. Folkbildning ger människor kraften att förändra sina liv och bidrar därigenom till ökad social rörlighet och ekonomiskt välbefinnande.

I en tid när desinformation och polarisering är på frammarsch, är folkbildningen också avgörande för att stärka medborgarnas kritiska tänkande och förmåga att delta aktivt i demokratin. Genom att ge människor de verktyg de behöver för att förstå komplexa samhällsfrågor och utveckla sina egna åsikter bidrar folkbildningen till en frisk och levande demokrati.

Sammanfattningsvis är folkbildningen en grundläggande pelare i vårt samhälle. Den främjar integration, kulturarv, ekonomisk utveckling och demokratiskt engagemang. Genom att fortsätta att investera i och främja folkbildning kan vi bygga ett starkare och mer inkluderande samhälle där varje individ har möjlighet att utvecklas och bidra till vår gemensamma framtid.

 

 

Anna Wallentheim (S)

Hanna Westerén (S)