Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en reformerad bränsleskatt och tillkännager detta för regeringen.
Det senaste årets kraftiga prisökningar har gjort att bl.a. elpriser, bränslepriser och matvarupriser diskuterats allt mer intensivt. Många hushåll har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. När det gäller just bränslepriser så är många beroende av fossila bilar för att ta sig till och från jobbet eller skjutsa till barnens fritidsaktiviteter. Låginkomsttagare är de som drabbas hårdast av de höga bränslepriserna. Inte minst de som bor i glesbygd som är beroende av bil då det ofta är enda alternativet för att ta sig till jobb, handla och utföra ärenden när inga andra alternativ förutom cykeln finns.
För en låginkomsttagare är att byta bil till miljöbil, speciellt i en lågkonjunktur med kraftigt stigande priser och räntor, inte realistiskt. Långt ifrån alla har de ekonomiska eller praktiska förutsättningarna att själva ställa om till klimatsmartare transporter. Samtidigt är det så att den pågående klimatkrisen gör att vi måste fasa ut fossila bränslen. Effekterna av Rysslands invasion av Ukraina och det pågående kriget har också visat att ett beroende av fossila bränslen gör oss sårbara.
Dagens bränsleskatt består av flera delar. Koldioxidskatten är en miljöstyrande skatt till för att minska fossila utsläpp. Energiskatten räknas ofta som en fiskal skatt som är till för att skapa inkomst till staten. EU:s energiskattedirektiv styr lägsta tillåtna nivåer på svenska bränsleskatter. En reformerad bränsleskatt skulle kunna vara en väg framåt för att både stödja klimatomställningen och säkerställa rimliga bränslekostnader för svenska hushåll.
Malin Larsson (S) |
Peter Hedberg (S) |