Motion till riksdagen
2023/24:1275
av Lars Johnsson och Emma Ahlström Köster (båda M)

Ett Skåne fritt från varg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över förutsättningarna för ett Skåne fritt från varg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste åren har flera vargrevir etablerats i Skåne. Det finns idag åtminstone tre revir, troligtvis fler än så.

Vargreviren är lokaliserade till de områden i Skåne som har högst antal djurenheter per hektar jordbruksmark vad gäller tamdjur. 2022 var Skåne det län i landet som hade högst antal rapporterade vargangrepp på får och, tillsammans med Västra Götaland, det län som hade det högsta totala antalet rapporterade vargangrepp på tamdjur. Inne­varande år har det också rapporterats om vargangrepp på nötkreatur i Skåne. Mot denna bakgrund är det häpnadsväckande att det inte beviljats licensjakt på varg i Skåne den kommande vintern. Det framstår med tydlighet att beslutande myndigheter saknar förankring i verkligheten och att de är tondöva inför vad riksdagens majoritet uttalat.

Förutom djurens lidande och de direkta ekonomiska skador som vargangreppen medför så orsakar vargens närvaro också oro för många djurägare. Det har också rapporterats om tamdjur som instinktivt rymmer från sina inhägnader när de får vittring av varg, vilket i sin tur skapar omfattande merarbete för djurägare samt ökar risken för olyckshändelser i t.ex. trafiken. Problemet med angrepp på tamdjur förväntas öka i takt med att vargstammen ökar, bland annat eftersom varg som jagar i flock har större benägenhet att ge sig på större tamdjur än ensamjagande vargar. Det stora antalet vargangrepp på tamdjur hotar på allvar djurhållningen i Skåne då det rapporteras om många djurägare, framförallt fåruppfödare, som överväger att sluta med djurhållning.

Skåne är ett av de län i Sverige som har högst befolkningstäthet. Tillgången på allemansrättslig mark är i delar av Skåne starkt begränsad då huvuddelen av marken utgörs av odlingsmark. Den allemansrättsliga marken som finns i Skåne utnyttjas därför frekvent av det rörliga friluftslivet. Vargreviren i Skåne är framförallt lokaliserade till områden med god tillgång på allemansrättslig mark. Det har vid flera tillfällen rapporterats om orädda och närgångna vargar, incidenter som skapat mycket obehag och oro hos de drabbade. Det förekommer också rapporter om vargangrepp på hundar. Skånes höga befolkningstäthet medför också att vargen i stor utsträckning kommer i kontakt med människor vilket kan antas medföra att vargen blir alltmer oskygg. Utifrån Skånes höga befolkningstäthet är det därför direkt olämpligt med varg i Skåne.

I sydöstra Skåne lever Sveriges enda stam av den ursprungliga svenska kronhjorten, Skånes landskapsdjur. I övriga delar av landet är kronhjorten uppblandad med från Europa importerade underarter. Kronhjortsstammen i sydöstra Skåne har under lång tid vårdats med en strikt kontrollerad licensjakt. Hur en etablering av ett vargrevir i den unika kronhjortens kärnområde skulle påverka kronhjorten är det ingen som kan svara på. Mycket talar dock för att en sådan etablering kan påverka kronhjorten mycket negativt. Med tanke på att kronhjortsstammen är helt unik borde det vara ett prioriterat mål att hålla området fritt från varg.

Skåne har varit fritt från varg sedan 1800-talet. Det fanns självklart goda grunder för våra förfäder när de utrotade vargen. Det är ett stort misstag att stillatigande acceptera en återetablering av varg i Skåne. Man bör således se över förutsättningarna för att befria Skåne från varg.

 

 

Lars Johnsson (M)

Emma Ahlström Köster (M)