Alkoholservering kräver regleringar och begränsningar av olika slag. Det är en given utgångspunkt som marknaden måste förhålla sig till. Men den del som idag reglerar hur relationen mellan mat och alkoholservering ser ut är otidsenlig och speglar inte samtidens sätt att leva och förhålla sig. Den nu gällande alkohollagen trädde i kraft 2011 och redan då var lagen i otakt med tiden.
Alkohollagen innebär idag att alkoholförsäljning på restauranger och andra lokaler måste åtföljas av tillredd mat. Det innebär att det måste finnas ett flertal förrätter, huvudrätter och desserter att välja bland. Samtidigt vet vi att många gärna slinker in en stund efter jobb enkom för att dela ett glas öl eller vin och att det inte innebär sociala problem. Människor kan ta ansvar och friheten är viktig för välbefinnandet. Det är varken rimligt att generellt kräva brett matutbud, eller – som idag – ställa krav på att tillståndshavare ska kunna tillhandahålla mat under hela serveringstiden, oavsett tid på dygnet och oavsett om det finns kunder i lokalen. Matkravet tolkas dessutom väldigt olika av tillståndsgivarna i olika kommuner. Matkravet är helt enkelt förlegat och medför onödiga kostnader, matsvinn, regelkrångel, ojämlikhet och ofrihet.
Vidare krävs enligt alkohollagen att för att få ett varaktigt alkoholtillstånd måste serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen. Det är lika otidsenligt som matkravet i sig, då food trucks och andra lösningar (centralkök, samarbeten mellan olika näringsidkare m.m.) lika väl kan tillhandahålla mat. Det är dags att ta bort kravet på eget kök i anslutning till serveringsstället.
Anders Ådahl (C) |
|