I Sverige har straffrätten länge varit utformad utifrån den som har begått brottet, i stället för som det rimligen bör vara, utifrån brottsoffret. Tanken på att straffet ska verka rehabiliterande och att personen efter avtjänat straff återigen ska kunna ta plats i samhället har ofta överskuggat skyddet för samhället runtomkring.
För att påbörja utbildningar som lärare eller läkare krävs ett utdrag från brottsregistret. Det är dock i det sammanhanget problematiskt att endast grova vålds- och sexualbrott syns i det register som skolorna använder. Sådant som misshandel, narkotikabrott, rån, vapenbrott, förnedringsrån och terrorbrott finns inte med i registret.
I SOU 2021:83 ”Belastningsregisterkontroll och avskiljande av studenter” föreslogs att belastningsregisterkontroll ska vara obligatorisk inför antagning till vissa lärarutbildningar som förskollärare, grundskolelärare, ämneslärare och yrkeslärare. I skolans värld finns också andra yrken så som yrkesvägledare, kurator, elevassistent m.fl. som rimligen borde omfattas av förslaget. Vidare föreslog utredningen införandet av ny avskiljandegrund, innebärande att studenter som omfattas av antagningskontroll ska avskiljas från utbildningen om de begår vissa brott när utbildningen pågår. Terrorbrott bör räknas hit.
Boriana Åberg (M) |
|