Motion till riksdagen
2023/24:1072
av Anna Wallentheim och Daniel Vencu Velasquez Castro (båda S)

Internationell solidaritet – en stark röst för hbtq-plus-personers rättigheter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska vara en stark röst för och försvara hbtq-plus-rättigheter i samtliga FN-organ och andra mellanstatliga internationella organ och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska verka för att FN upprättar en internationell konvention om avskaffande av all diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hbtq-plus-frågor ska lyftas fram strategiskt i utvecklingsarbetet och att biståndsinsatserna för hbtq-plus-rättigheter bör öka och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hbtq-plus-personers rättigheter i världen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska arbeta för att registrerat partnerskap och samkönade äktenskap ska erkännas i hela EU och att samkönade pars fria rörlighet därigenom kan möjliggöras i praktiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har alltid haft en stolt tradition av solidaritet med omvärlden och har varit en inflytelserik röst i den internationella debatten. Vår privilegierade position ger oss möjligheten att påverka och samarbeta i internationella sammanhang. Det är vår plikt och skyldighet att vara en stark och tydlig förespråkare för alla människors lika värde och rättigheter.

I en tid när antidemokratiska och främlingsfientliga krafter växer, och allt fler länder faller under odemokratiska ledare, är det viktigt att Sverige fortsätter att vara spetsen av lansen i de viktigaste ideologiska diskussionerna. Vi har ett särskilt ansvar för att försvara och främja hbtq-plus-personers rättigheter. De senaste 15 åren har vi bevittnat en försämring av den globala demokratin och en inskränkning av pressfriheten, med den pågående pandemin som en katalysator. Auktoritära ledare runt om i världen har systematiskt underminerat demokratiska principer och människors lika värde, och detta har drabbat hbtq-plus-personer särskilt hårt.

Många länder har fortfarande lagar som kriminaliserar samkönade relationer och handlingar, och homofobin är utbredd. Hat och intolerans manifesterar sig ofta genom våld mot hbtq-plus-personer och försök att förhindra deras manifestationer. Därför är det av yttersta vikt att uppmärksamma och stödja dem som kämpar för acceptans och mänskliga rättigheter i dessa svåra omständigheter. Sveriges åtagande att försvara hbtq-plus-rättigheter måste vara starkt och tydligt.

För att förverkliga vår vision om ett gott samhälle globalt måste vi samarbeta med internationella organisationer som FN, WHO och andra relevanta aktörer. Vårt politiska påverkansarbete måste vara omfattande och inkludera samtliga FN-organ, Europarådet, Europaparlamentet, EU-kommissionen och andra relevanta EU-organ.

Vi har en uppgift att utföra, och det finns många sätt på vilka Sverige kan stärka den internationella solidariteten med hbtq-plus-personer och minska diskrimineringen. Här är några konkreta åtgärder:

  1. Försvara rättigheter i internationella organ: Vi måste vara en konsekvent och stark röst för hbtq-plus-rättigheter i alla internationella forum och organisationer, särskilt inom FN.
  2. Internationell konvention: Vi bör verka för att FN upprättar en internationell konvention om avskaffande av all diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet och könsuttryck.
  3. Strategiskt utvecklingsarbete: Hbtq-plus-frågor bör integreras strategiskt i vårt utvecklingsarbete, och vårt bistånd till insatser för hbtq-plus-rättigheter bör öka.
  4. Toppnivåkonferens: Vi bör anordna en internationell konferens på toppnivå som fokuserar på att stärka hbtq-plus-personers rättigheter. Detta skulle vara ett tydligt tecken på vårt engagemang för att främja dessa rättigheter globalt.

Sammanfattningsvis är det vårt ansvar och vår rättighet att försvara det öppna samhället och stå upp för utsatta personer och grupper, inklusive hbtq-plus-personer. Genom att agera på internationell nivå kan Sverige göra en verklig skillnad och bidra till en mer rättvis och inkluderande värld.

 

 

Anna Wallentheim (S)

Daniel Vencu Velasquez Castro (S)