Finansutskottets betänkande

2023/24:FiU7

 

Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i bl.a. lagen om valutaväxling och annan finansiell verksamhet, lagen om handel med finansiella instrument och lagen om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

De lagändringar som utskottet tillstyrker innebär bl.a. det här:

      Den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet ska registrera sig även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är den huvudsakliga.

      Det ska införas ett allmänt lämplighetskrav för den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet, har ett kvalificerat innehav i ett finansiellt institut eller ingår i ledningen för ett finansiellt institut.

      Ett finansiellt institut ska till Finansinspektionen anmäla ändringar av de förhållanden som institutet har uppgett i sin ansökan om registrering.

      Finansinspektionen ska få besluta om sanktionsavgift för den som inte lämnar begärda upplysningar till inspektionen eller som bedriver registreringspliktig verksamhet utan att ansöka om registrering.

Syftet med lagändringarna är att motverka penningtvätt i finansiella instituts verksamhet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Behandlade förslag

Proposition 2022/23:124 Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet,

2. lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument,

3. lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument,

4. lag om ändring i lagen (2004:46) om värdepappersfonder,

5. lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse,

6. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,

7. lag om ändring i lagen (2016:1306) med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning,

8. lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism,

9. lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution,

10. lag om ändring i lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning,

11. lag om ändring i lagen (2019:1215) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om värdepapperisering,

12. lag om ändring i lagen (2021:899) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering,

13. lag om ändring i lagen (2022:1746) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:124 punkterna 1–13.

 

Stockholm den 23 november 2023

På finansutskottets vägnar

Edward Riedl

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Gunilla Carlsson (S), Dennis Dioukarev (SD), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Charlotte Quensel (SD), Ida Drougge (M), Ali Esbati (V), Hans Eklind (KD), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Janine Alm Ericson (MP), Cecilia Rönn (L), Eva Lindh (S), Joakim Sandell (S) och Josef Fransson (SD).

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2022/23:124 För­stärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut. Förslaget innehåller ändringar i tretton lagar på finansmarknadsområdet. Syftet med ändringarna är att motverka penningtvätt i finansiella instituts verksamhet.

Enligt den nationella riskbedömningen av penningtvätt och finansiering av terrorism (2020/2021) och Polismyndighetens rapport Penningtvätt via växlingskontor (2021) har valutaväxling en central roll vid omsättning och tvätt av pengar åt kriminella nätverk. Den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet (finansiella institut) ska registrera sig hos Finansinspektionen. Inspektionen ska kontrollera om registrerade finansiella institut följer penningtvättslagstiftningen och får ingripa mot de som inte sköter sig. För att motverka penningtvätt i finansiella instituts verksamhet föreslås bl.a. det här:

      Den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet ska registrera sig även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är den huvudsakliga.

      Det ska införas ett allmänt lämplighetskrav för den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet, har ett kvalificerat innehav i ett finansiellt institut eller ingår i ledningen för ett finansiellt institut.

      Ett finansiellt institut ska till Finansinspektionen anmäla ändringar av de förhållanden som institutet har uppgett i sin ansökan om registrering.

      Finansinspektionen ska få besluta om sanktionsavgift för den som inte lämnar begärda upplysningar till inspektionen eller som bedriver registre­ringspliktig verksamhet utan att ansöka om registrering.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Lagförslaget har granskats av Lagrådet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Utskottets överväganden

Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om valutaväxling och annan finansiell verksamhet, lagen om handel med finansiella instrument och lagen om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument. Därigenom motverkas penningtvätt i finansiella instituts verksamhet.

 

Propositionen

Regleringen av valutaväxlare och andra finansiella institut

I lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet (valutaväxlingslagen) finns bestämmelser om fysiska och juridiska personer som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet (finansiella institut).

Med valutaväxling avses enligt lagen yrkesmässig handel med utländska sedlar och mynt samt resecheckar utställda i utländsk valuta. Med annan finansiell verksamhet avses yrkesmässig verksamhet som består i förvaltning av eller handel med virtuell valuta eller som huvudsakligen består i att utföra en eller flera av vissa verksamheter som anges i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse, t.ex. att lämna eller förmedla krediter, medverka vid finansiering genom leasing, lämna ekonomisk rådgivning och tillhandahålla värdefackstjänster. De som avser att bedriva valutaväxling i väsentlig omfattning eller annan finansiell verksamhet ska som huvudregel ansöka om registrering hos Finansinspektionen. Från kravet på registrering undantas sådana företag som omfattas av annan rörelselagstiftning på det finansiella området, t.ex. kreditinstitut.

Som förutsättning för registrering enligt valutaväxlingslagen gäller att det ska finnas skäl att anta att verksamheten kommer att bedrivas på ett sätt som är förenligt med lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen). Villkoret hör samman med att verksamhet som bedrivs enligt valutaväxlingslagen också omfattas av penningtvättslagens bestämmelser.[1]

Enligt penningtvättslagen ska en verksamhetsutövare – t.ex. ett finansiellt institut – göra riskbedömningar av sina produkter, tjänster och kunder, vidta åtgärder för kundkännedom, övervaka pågående affärsförbindelser, bedöma enstaka transaktioner samt rapportera misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism till Polismyndigheten.

Som ett andra villkor för registrering enligt valutaväxlingslagen gäller att den som ägnar sig åt verksamheten inte får i väsentlig utsträckning ha åsidosatt skyldigheter i näringsverksamhet eller ha gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet. För en juridisk person gäller detta förbud den som har ett kvalificerat innehav i den juridiska personen eller ingår i dess ledning.

Finansinspektionen ska minst en gång per år kontrollera att kravet på ägare och ledning är uppfyllt och får ingripa om så inte är fallet. Inspektionen får även ingripa vid överträdelser av penningtvättslagen och mot verksamhet som omfattas av valutaväxlingslagen men som inte är registrerad.

Registreringsplikten utvidgas

Regeringen föreslår att yrkesmässig valutaväxling och annan finansiell verksamhet ska vara registreringspliktig även om verksamheten inte bedrivs i väsentlig omfattning eller är verksamhetsutövarens huvudsakliga verksamhet.

Finansinspektionen får utökade möjligheter att besluta om sanktionsavgifter

Sanktionsavgift i fler situationer

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska få besluta om sanktionsavgift för ett finansiellt institut som antingen bedriver verksamhet utan att vara registrerat eller som inte lämnar begärda upplysningar om sin verksamhet.

En sanktionsavgift ska inte få beslutas om överträdelsen omfattas av ett föreläggande som har förenats med vite och en ansökan om utdömande av vitet har gjorts.

Vissa begränsningar vid sanktionsavgift för finansiella institut som är fysiska personer

Finansinspektionen föreslås få besluta om sanktionsavgift för finansiella institut som är fysiska personer endast om överträdelsen är allvarlig, upprepad eller systematisk och personen i fråga uppsåtligen eller av grov oaktsamhet har orsakat överträdelsen.

Hänsynstaganden vid valet av ingripande

Regeringen föreslår att Finansinspektionen vid valet av ingripande mot överträdelser av valutaväxlingslagens bestämmelser ska ta hänsyn till hur allvarlig överträdelsen är, hur länge den har pågått, skador som har uppstått och graden av ansvar.

Sanktionsavgiftens storlek

Regeringen föreslår att sanktionsavgiftens storlek ska bestämmas inom samma beloppsmässiga ramar som enligt valutaväxlingslagen gäller vid sanktions­avgift med anledning av överträdelse av penningtvättslagen.

Förelägganden om rättelse eller upphörande av verksamheten när kravet på verksamheten inte är uppfyllt

Som anförts ovan ska Finansinspektionen enligt valutaväxlingslagen utföra kontroller av att finansiella institut uppfyller kravet på ägare och ledning. Om kravet på ägare och ledning inte bedöms vara uppfyllt har Finansinspektionen möjlighet att förelägga det finansiella institutet att göra rättelse, eller om det inte följs, upphöra med verksamheten.

I promemorian föreslås att Finansinspektionen även ska få förelägga det finansiella institutet att göra rättelse om kravet på att det ska finnas skäl att anta att verksamheten kommer att bedrivas på ett sätt som är förenligt med penningtvättslagen inte bedöms vara uppfyllt. Om rättelse inte görs föreslås att inspektionen ska få förelägga institutet att upphöra med verksamheten. Finansinspektionens bedömning av om detta krav är uppfyllt är framåt­blickande och enbart ett antagande. Det innebär att det kan finnas finansiella institut som varken har för avsikt att överträda penningtvättslagen eller som skulle ha gjort det om de fortsatte sin verksamhet, men som ändå inte bedöms uppfylla kravet. Det är svårt för ett sådant finansiellt institut att göra rättelse. Det bedöms inte heller proportionerligt att verksamheter ska behöva upphöra på grund av antaganden om framtiden som skulle kunna vara fel. Det skulle kunna leda till att finansiella institut måste upphöra med sina verksamheter i situationer då det egentligen inte borde ha varit nödvändigt. Regeringen anser därför att Finansinspektionen inte bör kunna förelägga finansiella institut att göra rättelse eller upphöra med verksamheten på grund av att kravet på att det ska finnas skäl att anta att verksamheten kommer att bedrivas på ett sätt som är förenligt med penningtvättslagen inte bedöms vara uppfyllt.

Vissa frågor relaterade till sanktionsförelägganden

Regeringen föreslår att om det finansiella institutet är en fysisk person ska Finansinspektionen meddela beslut om sanktionsavgift för överträdelser av bestämmelser i valutaväxlingslagen genom sanktionsföreläggande. Om ett sanktionsföreläggande inte har godkänts inom angiven tid ska Finans­inspektionen få ansöka hos domstol om att sanktion ska beslutas.

Enligt regeringen ska det förtydligas att ett sanktionsföreläggande är utan verkan om föreläggandet inte har delgetts den som det riktas mot inom en viss tid, oavsett om det handlar om handläggningen vid Finansinspektionen eller i domstol.

En sanktionsavgift för överträdelse av valutaväxlingslagens bestämmelser ska betalas till Finansinspektionen inom 30 dagar efter det att beslutet om den har fått laga kraft eller sanktionsföreläggandet godkänts eller den längre tid som anges i beslutet eller föreläggandet. Finansinspektionens beslut om sanktionsavgift ska få verkställas utan föregående dom eller utslag om avgiften inte har betalats i tid.

Sanktionsavgiften ska falla bort, om verkställighet inte har skett inom fem år från det att beslutet fick laga kraft eller sanktionsföreläggandet godkändes.

Ett allmänt krav på lämplighet införs

Regeringen föreslår att det ska införas ett krav på att den som bedriver valutaväxling eller annan finansiell verksamhet eller har ett kvalificerat innehav i eller ingår i ledningen för ett finansiellt institut ska vara lämplig för uppgiften. Den årliga lämplighetsprövningen av ägare och ledning ska slopas.

Ändrade förhållanden ska anmälas och ändrade verksamhetsinriktningar ska registreras

Regeringen föreslår att finansiella institut ska anmäla till Finansinspektionen ändringar av förhållanden som institutet har uppgett i sin ansökan om registrering. Finansiella institut som avser att ändra sin verksamhetsinriktning ska ansöka om registrering.

Kontroll av lämplighetskravet

Regeringen föreslår att om en anmälan om ändrade förhållanden har betydelse för bedömningen av lämplighetskravet för ägare och ledning ska Finans­inspektionen kontrollera att kravet fortfarande är uppfyllt. En sådan kontroll får även göras när det i övrigt bedöms finnas behov av det.

Finansinspektionens tillsynsansvar förtydligas

Regeringen föreslår att det i valutaväxlingslagen ska förtydligas att Finans­inspektionen ska ha tillsyn över att finansiella institut följer penning­tvättslagen.

Avgifter

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska få ta ut avgifter för prövning av ansökningar och anmälningar enligt valutaväxlingslagen. Regeringen ska få meddela föreskrifter om sådana avgifter.

Behandling av personuppgifter

Regeringen bedömer att EU:s dataskyddsförordning, lagen med komplet­terande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning och förordningen med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning utgör tillräckligt stöd för den personuppgiftsbehandling som kommer att ske med anledning av de föreslagna lagändringarna. Någon ytterligare reglering av denna behandling behöver därför inte införas.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Den som vid ikraftträdandet redan bedriver verksamhet som inte tidigare omfattades av krav på registrering får fortsätta med verksamheten till och med den 31 mars 2024. Om en ansökan om registrering har getts in till Finans­inspektionen före den 1 april 2024 får det finansiella institutet dock fortsätta med verksamheten till dess att ansökan har prövats slutligt.

Äldre föreskrifter ska fortfarande gälla för överträdelser som har skett före ikraftträdandet.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen bör anta regeringens lagförslag av de skäl som anförs i propositionen.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2022/23:124 Förstärkt reglering av valutaväxlare och andra finansiella institut:

1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet.

2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument.

3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

4. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2004:46) om värdepappersfonder.

5. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse.

6. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

7. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2016:1306) med kompletterande bestämmelser till EU:s marknadsmissbruksförordning.

8. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

9. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution.

10. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:277) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om transparens i transaktioner för värdepappersfinansiering och om återanvändning.

11. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2019:1215) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om värdepapperisering.

12. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2021:899) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering.

13. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:1746) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om en paneuropeisk privat pensionsprodukt (PEPP-produkt).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 

 

 


[1] Penningtvättslagen genomför Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG och kommissionens direktiv 2006/70/EG (fjärde penningtvättsdirektivet).