Civilutskottets betänkande

2023/24:CU22

 

2018 års ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om godkännande av ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik (COTIF) av den 9 maj 1980 i dess lydelse enligt ändringsprotokollet av den 3 juni 1999. Utskottet ställer sig även bakom regeringens förslag till ändringar i järnvägstrafiklagen, järnvägsteknik­lagen och järnvägs­säkerhetslagen.

Förslaget innebär att riksdagen ska godkänna de ändringar i järnvägs­fördraget COTIF som beslutades av den mellanstatliga organisationen OTIF:s generalförsamling den 25–26 september 2018. Ändringarna blir bindande för medlemsstaterna, däribland Sverige, om ett tillräckligt antal stater godkänner dem. Den huvudsakliga ändringen består i antagandet av ett nytt bihang till fördraget om säkerhetskrav för internationell järnvägstrafik. Dessutom ändras reglerna om när framtida ändringar i bihangen ska träda i kraft. I övrigt är det huvudsakligen fråga om följdändringar med anledning av det nya bihanget och vissa förtydliganden. Förslaget innebär vidare att ändringarna, i den utsträck­ning som det behövs, ska införlivas med svensk rätt i berörda lagar om järn­vägs­trafik. Det föreslås också vissa rättelser i järnvägs­teknik­lagen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer. Rättelserna i järnvägstekniklagen föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2025.

Vid riksdagens beslut ska 10 kap. 9 § regeringsformen, förkortad RF, tillämpas när det gäller förslaget om framtida ändringar i det nya bihanget (förslagspunkt 2), eftersom beslutet innebär att även en framtida, för riket bindande ändring i den interna­tionella överenskommelsen ska gälla som svensk rätt. Det innebär att beslutet i enlighet med 10 kap. 6 § andra stycket RF ska fattas med minst tre fjärdedels majoritet av de röstande, och mer än hälften av riksdagens ledamöter måste rösta för förslaget.

Behandlade förslag

Proposition 2023/24:129 2018 års ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik

Riksdagen

a) godkänner

1. de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i fördraget om internationell järnvägstrafik (COTIF) av den 9 maj 1980 i dess lydelse enligt ändringsprotokollet av den 3 juni 1999,

2. de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i bihang E till fördraget,

3. de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i bihang G till fördraget,

4. det av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade bihanget H till fördraget.

b) antar regeringens förslag till 

1. lag om ändring i järnvägstrafiklagen (2018:181),

2. lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366),

3. lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366),

4. lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:129 punkterna 1–8.

 

2.

Framtida ändringar i det nya bihanget

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägssäkerhetslagen (2022:367) i de delar det avser 1 kap. 5 b §.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:129 punkt 9 i denna del.

 

3.

Lagförslaget i övrigt

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägssäkerhetslagen (2022:367) i de delar som inte omfattas av utskottets förslag ovan.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2023/24:129 punkt 9 i denna del.

 

Stockholm den 13 juni 2024

På civilutskottets vägnar

Malcolm Momodou Jallow

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Malcolm Momodou Jallow (V), Mikael Eskilandersson (SD), Jennie Nilsson (S), David Josefsson (M), Leif Nysmed (S), Roger Hedlund (SD), Laila Naraghi (S), Lars Beckman (M), Martin Westmont (SD), Anna-Belle Strömberg (S), Ellen Juntti (M), Larry Söder (KD), Alireza Akhondi (C), Björn Tidland (SD), Katarina Luhr (MP), Gulan Avci (L) och Markus Kallifatides (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2023/24:129 2018 års ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Ingen motion har väckts med anledning av propositionen.

Utskottets överväganden

Ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner de ändringar i fördraget om internationell järnvägs­trafik (COTIF)[1] som generalförsamlingen vid OTIF beslutade den 25–26 september 2018 samt antar regeringens lagförslag.

 

Bakgrund

Den internationella järnvägstrafiken regleras i stor utsträckning av fördraget om internationell järnvägstrafik av den 9 maj 1980 i dess lydelse enligt ändringsprotokollet av den 3 juni 1999, COTIF 1999. Fördraget förvaltas och utvecklas av OTIF, den mellanstatliga organisationen för internationell järnvägstrafik. Fördraget består av flera delar. I grundfördraget regleras huvudsakligen OTIF:s uppbyggnad och verksamhet. Till grund­fördraget finns ett särskilt protokoll om privilegier och immunitet för organisationen och dess anställda. De materiella reglerna kommer till uttryck i bihang till fördraget (bihang A­–G). Sverige har tillträtt COTIF 1999 (prop. 2014/15:58, bet. 2014/15:CU15, rskr. 2014/15:185). Huvuddelen av fördraget är införlivat i svensk rätt genom järnvägstrafiklagen (2018:181) och järnvägstekniklagen (2022:366).

Propositionens huvudsakliga innehåll

Vid OTIF:s generalförsamling i september 2018 beslutades vissa ändringar i fördraget. Ändringarna blir bindande för medlemsstaterna, däribland Sverige, om ett tillräckligt antal stater godkänner dem. Den huvudsakliga ändringen består i antagandet av ett nytt bihang till fördraget om säkerhetskrav för internationell järnvägstrafik (EST, bihang H). Syftet med det nya bihanget är att underlätta en gränsöverskridande järnvägstrafik som är säker och friktions­fri. Genom regleringen införs det ett ansvar för säker drift i järn­vägssystemet samt krav på säkerhetscertifiering och tillsyn.

Regleringen i bihang H bygger i hög utsträckning på motsvarande regelverk inom EU, närmast Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/798 av den 11 maj 2016 om järnvägssäkerhet. Det nya bihanget får därmed främst betydelse för internationell järnvägstrafik utanför EU och för sådan trafik till och från EU. I propositionen föreslår regeringen att det nya bihanget införlivas i svensk rätt genom inkorporering och att regleringen placeras i järnvägs­säkerhetslagen (2022:367).

Huvudregeln är att det är generalförsamlingen inom OTIF som beslutar om ändringar i fördraget och dess bihang. Det s.k. revisionsutskottet har dock behörighet att besluta om vissa ändringar i bihangen enligt ett förenklat ändringsförfarande. Eftersom det föreslås att bihang H ska inkorporeras så finns det möjlighet att föreskriva att framtida ändringar av bihanget ska gälla automatiskt. Propositionens förslag i anslutning till detta innebär en regel om att framtida ändringar av bihanget som beslutats av revisionsutskottet ska gälla som svensk rätt, se 1 kap. 5 b § i förslaget till lag om ändring i järnvägssäkerhets­lagen. Förslagen i denna del bör därför beslutas med kvalificerad majoritet i riksdagen (10 kap. 9 § och 6 § andra stycket regerings­formen, förkortad RF).

Som en konsekvens av införandet av det nya bihanget H har vissa följdändringar gjorts i grundfördraget. Därutöver ändras reglerna i grund­fördraget om när framtida ändringar i bihangen ska träda i kraft (artikel 34). I övrigt är det i huvudsak fråga om följdändringar och vissa förtydliganden i bihangen E (CUI) och G (ATMF).

I propositionen föreslår regeringen att Sverige ska godkänna ändringarna och att dessa, i den utsträckning som det behövs, ska införlivas med svensk rätt i berörda lagar om järnvägstrafik. Det föreslås också vissa rättelser i järnvägstekniklagen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den dag som regeringen bestämmer. Rättelserna i järnvägstekniklagen föreslås dock träda i kraft den 1 januari 2025.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör bifalla regeringens förslag om godkännande och anta regeringens lagförslag.

Vid riksdagens beslut ska 10 kap. 9 § RF tillämpas när det gäller förslaget om framtida ändringar i det nya bihanget (förslagspunkt 2), eftersom beslutet innebär att även en framtida, för riket bindande ändring i den interna­tionella överenskommelsen ska gälla som svensk rätt. Det innebär att beslutet i enlighet med 10 kap. 6 § andra stycket RF ska fattas med minst tre fjärdedels majoritet av de röstande, och mer än hälften av riksdagens ledamöter måste rösta för förslaget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2023/24:129 2018 års ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik:

1. Riksdagen godkänner de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i fördraget om internationell järnvägstrafik (COTIF) av den 9 maj 1980 i dess lydelse enligt ändringsprotokollet av den 3 juni 1999.

2. Riksdagen godkänner de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i bihang E till fördraget.

3. Riksdagen godkänner de av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade ändringarna i bihang G till fördraget.

4. Riksdagen godkänner det av generalförsamlingen vid OTIF den 25–26 september 2018 beslutade bihanget H till fördraget.

5. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägstrafiklagen (2018:181).

6. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366).

7. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366).

8. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägstekniklagen (2022:366).

9. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i järnvägssäkerhetslagen (2022:367).

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag


[1] Benämningen COTIF kommer från fördragets franska titel Convention relative aux transports internationaux ferroviaires.