Fråga 2022/23:947 Brist på penicillin

av Karin Rågsjö (V)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Det råder brist på vissa antibiotika i Sverige efter att flera typer av penicillinet Kåvepenin restnoterades hos Läkemedelsverket under sommaren. Redan i vintras larmades det om bristande tillgång på flera typer av penicillin. Kåvepenin är ett penicillin som används vid behandling av flertalet infektionssjukdomar.

Riskerna med penicillinbristen är stora. Inte minst kan det öka utvecklingen av antibiotikaresistens. De penicillin som är restnoterade är nämligen antibiotika med smalt spektrum. Genom att alltid ge antibiotika med så smalt spektrum som möjligt bromsar vi utvecklingen av antibiotikaresistens.

Kommersialisering av vården även inom läkemedelsförsörjningen har gjort tillgången till medicin mer sårbar. Stora globala bolag drivs vinstsyftande snarare än att prioritera folkhälsan. I dag finns det dessutom inget samlat ansvar för tillgängligheten av läkemedel. Läkemedelsverket samlar in information och följer utvecklingen, men det skulle behövas en central aktör med tydlig ansvarsfördelning och kunskap om allt från tillgänglighet från producenter till den som är i behov av ett läkemedel.

Redan i ett normalläge är riskerna stora med medicinbrist; vid en kris kan det leda till katastrof. Vänsterpartiet anser därför bland annat att det behövs ett ökat nationellt ansvar för den inhemska produktionen av läkemedel för att säkerställa försörjningen. Även kraven på lagerhållning behöver stärkas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa en stabil, långsiktig försörjning av centrala läkemedel, såsom penicillin?