Fråga 2022/23:799 Folkhögskolestudier i glesbygd

av Åsa Eriksson (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

I Riddarhyttan i Skinnskattebergs kommun har en folkhögskola funnits sedan 2019, Kulturreservatets folkhögskola. Den var efterlängtad eftersom norra Västmanland är en region med låg utbildningsnivå och en hög andel invånare som saknar avslutad gymnasieutbildning. Folkhögskolan betraktades som en viktig del av norra Västmanlands utveckling. Arbetsförmedlingen i Västmanland pekade på det stora utbildningsbehovet för att minska långtidsarbetslösheten och säkra kompetensförsörjningen.

Kulturreservatet tog hjälp av en fadderfolkhögskola för att uppfylla Folkbildningsrådets villkor för att driva utbildning i egen regi. Därför fick Botkyrka Folkhögskola vid starten förvalta de statsbidrag som var riktade till Kulturreservatets folkhögskola. Man nekades dock av Folkbildningsrådet att bli en självständig folkhögskola i november 2022, på oklara grunder.

Skinnskattebergs kommun har knappt 4 400 invånare. Efter den 30 juni finns det ingen folkhögskola vare sig i Fagersta, Norberg eller Skinnskatteberg. Antalet långtidsarbetslösa personer utan gymnasieexamen, inte sällan utrikes födda, är dock fortfarande högt.

När Kulturreservatets folkhögskola stänger i sommar försvinner en verksamhet med drygt 70 deltagare som studerar svenska, grundskola, gymnasium, kultur eller landsbygdsutveckling. Möjligheterna för boende i norra Västmanland att förkovra sig i svenska eller läsa in en gymnasieexamen försämras radikalt.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att förbättra möjligheterna till folkhögskolestudier för människor som bor i Skinnskatteberg, Norberg eller annan glesbygd?