av Sofie Eriksson (S)
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Filmarkivet i Grängesberg är en viktig och levande källa till kunskap om svenska folkets liv och arbete under 1900-talet. Arkivet är unikt i sitt slag och har till uppgift att samla in, vårda, bevara och tillgängliggöra icke-fiktiv film, som upptagits på filmbas men som inte är avsedd för biografvisning. Det kan vara hembygdsfilmer, industrifilmer och amatörfilmer.
Riksdagen beslutade att starta verksamheten i Grängesberg, då under Svenska filminstitutets huvudmannaskap, och man startade upp den år 2003. Sedan 2011 är det Kungliga biblioteket som är huvudman. Lokalerna ligger mitt på det gamla gruvområdet, som har ett stort kulturhistoriskt värde.
Nu har Kungliga biblioteket beslutat att lägga ned filmarkivet i Grängesberg och flytta verksamheten till Stockholm. Den 1 december 2024 ska verksamheten försvinna från orten. Det främsta skälet man anger handlar om miljöanpassning av lokalerna, något som man borde ha haft en diskussion med kommunen om.
Någon dialog med Ludvika kommun har inte förekommit inför detta beslut. År 2021 färdigställdes nya lokaler för arkivet, för att kunna hålla ett vhs-arkiv i Jakobina. Kommunens investering uppgick till 9,8 miljoner kronor. Frågan blir vad ett handslag med staten är värt.
De sex arbetstillfällen som i dag finns på filmarkivet är väldigt viktiga för Grängesberg. En statlig närvaro på olika sätt stärker samhällskontraktet. Staten är inte bara Stockholm.
Hela idén med kultur i hela landet är att samlingar, muséer, konsthallar och annat ska finnas i just hela landet. Det är också en fråga om kulturarvets säkerhet. En spridning är viktig för att man inte ska kunna angripa det på ett enkelt sätt.
Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Parisa Liljestrand:
Tänker ministern ta några initiativ med anledning av det som har framförts?