Fråga 2022/23:746 Plattformsdirektivet

av Ciczie Weidby (V)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Den 12–13 juni ska EU-ländernas arbetsmarknadsministrar, inom ramen för Europeiska unionens råd, rösta om EU-kommissionens förslag till direktiv om bättre arbetsvillkor för plattformsarbetare (plattformsdirektivet).

I dag arbetar omkring 28 miljoner människor inom plattformsekonomin i EU. En majoritet av dem arbetar under mycket osäkra förhållanden och till mycket låga löner. Plattformsdirektivet skulle, om det genomförs i sin ursprungliga form, ge miljoner plattformsarbetare i EU ökad trygghet på arbetsmarknaden. Genom den föreslagna anställningspresumtionen skulle en stor del av plattformsarbetarna klassificeras som arbetstagare – med de rättigheter och skyldigheter som följer av detta. Vänsterpartiet välkomnar en sådan utveckling.

Under det svenska ordförandeskapet i EU har regeringen haft ansvar för att samla EU-länderna kring plattformsdirektivet. Den 24 januari utfrågades biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i EU-parlamentet. Brandberg lovade då att det svenska ordförandeskapet prioriterar frågan och räknar med en uppgörelse i mars eller juni. Brandberg framhöll vidare att det är regeringens absoluta ambition att nå en gemensam position bland EU-länderna under det svenska ordförandeskapet (Europaportalen, den 24 januari 2023). Vänsterpartiet kan konstatera att den svenska regeringen varken har prioriterat frågan eller lyckats med uppgiften att förhandla fram en gemensam position.

Enligt uppgifter i medier är EU-länderna djupt splittrade inför det kommande mötet i rådet: Ett antal länder, företrädda av Spanien och Nederländerna, vill genomföra direktivet i sin ursprungliga form i syfte att stärka plattformsarbetarnas rättigheter. Andra länder, företrädda av Frankrike och Polen, säger nej till detta. Möjligheterna att nå en gemensam position som på allvar stärker plattformsarbetares rättigheter är således begränsade.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

På vilket sätt avser statsrådet att verka för att EU:s arbetsmarknadsministrar ska enas om ett direktiv som stärker plattformsarbetarnas rättigheter och trygghet i enlighet med EU-kommissionens ursprungliga förslag?