Fråga 2022/23:696 Situationen i Kambodja

av Åsa Eriksson (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

 

Läget för demokratiska och andra mänskliga rättigheter i Kambodja är akut. De åtgärder som vidtagits från EU på handelsområdet, med tydliga restriktioner i det tidigare generösa avtalet Everything But Arms, har inte haft tillräcklig effekt på utvecklingen. De inspektioner med påföljande kritik som genomförts har regimen inte brytt sig om att agera på. Kritiker till regimen tystas och fängslas. De som engagerar sig fackligt frihetsberövas och trakasseras. Det tidigare största oppositionspartiet, CNRP, har stängts ned av författningsdomstolen på premiärministern Hun Sens order. CNRP-ledaren Kem Sokha, 69 år gammal, dömdes i mars till 27 års husarrest efter att till och från de senaste fem åren varit frihetsberövad. Världen måste starkare fördöma det som sker.

Kambodjas valkommission har, utan tvivel på order av premiärminister Hun Sen, precis förbjudit det enda trovärdiga oppositionspartiet, Candlelight Party, att delta i parlamentsvalet.

Åtgärden mot Candlelight innebär att landet nu förlorat de sista resterna av ett demokratiskt statsskick. Den svenska regeringen måste agera, både unilateralt som inom EU:s ram, för att i skarpast möjliga ordalag fördöma förbudet mot Candlelight att ställa upp i valet och kräva dess upphävande före parlamentsvalet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra i närtid med anledning av den mycket oroande utvecklingen i Kambodja?