av Karin Rågsjö (V)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Nyligen har regeringen gett Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) i uppdrag att ta fram ett nationellt kunskapsstöd och sammanställa kunskap för postcovid och andra postinfektiösa tillstånd. Vänsterpartiet välkomnar initiativet efter att upprepade gånger ha föreslagit liknande åtgärder, senast i vår budgetmotion för 2023.
Mer specifikt har Vänsterpartiet lyft fram behovet av ett nationellt kunskapscenter som bör fokusera på att samordna stödet till dem som drabbats av postcovid och att genom nära kontakter med regioner och andra berörda aktörer arbeta fram tydliga handlingsplaner, kunskapsstöd och arbetssätt.
Vänsterpartiet har på liknande sätt även framhävt behovet av ökad kunskap om ME/CFS. I dag är ME/CFS internationellt klassad som en neurologisk sjukdom där kroppens immunologiska, endokrina och neurologiska system påverkas. Sjukdomen karaktäriseras av en ihållande eller ständigt återkommande trötthet och en generell sjukdomskänsla. Forskningen har inget entydigt svar på varför vissa drabbas av sjukdomen, men många av dem som insjuknat har gjort det i samband med någon form av infektion. Vänsterpartiet anser att mer kunskap om sjukdomarna behöver tillföras inom hälso- och sjukvården. Det är ytterst viktigt att de behandlingar och åtgärder som sätts in är baserade på evidens och forskning på området.
Ett nationellt center för postcovid och ME/CFS bör därför inrättas. Det krävs en särskild satsning på att nationellt samordna och centrera kunskapen om behandling och diagnostik av postcovid och ME/CFS för att hjälpa dem som har drabbats.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:
Avser ministern och regeringen att även inkludera ME/CFS inom de nyliga uppdragen för postcovid?