Fråga 2022/23:50 Skydd för elever hos etablerade huvudmän

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Malmö har länge haft många skolor med dåliga resultat. Kommunen har underpresterat år efter år, och det var först efter att Centerpartiet i utbildningsutskottet krävt fokus på skolor med konsekvent låga resultat som Skolinspektionen äntligen tog tag i frågan. 

Men det är inte enbart kommunala skolor som har låga resultat. 

På gymnasieskolan Thorén Business School i Malmö skrev i våras 74 elever nationella prov i tre olika matematikkurser. Inte en enda elev nådde betyget E – inte en enda. Alla fick F. Skolverkets statistik visar att Thorén Business School trots elevernas svårigheter har nästan 45 procent lägre lärartäthet än snittet för Malmös kommunala gymnasieskolor och nästan 25 procent lägre än motsvarande för friskolegymnasier. Bland annat tack vare den låga lärartätheten gjorde Thoréngruppen samtidigt ett rörelseresultat på drygt 200 miljoner kronor under 2021. I Tidöavtalet kan man läsa om regeringens planerade åtgärder för att reglera nystartade skolföretag, bland annat i syfte att säkerställa att dessa är långsiktiga i sitt ägande. I Tidöavtalet kan man också läsa att regeringen vill införa ett tydligare skydd för elever i händelse av att huvudmannen hamnar i ekonomiskt trångmål. Men Thoréngruppen är ett sedan länge etablerat skolföretag och har inte hamnat i ekonomiskt trångmål – tvärtom. Man visar på väldigt stora överskott samtidigt som eleverna på en av företagets skolor misslyckas till 100 procent.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

Avser statsrådet och regeringen att införa ett ytterligare skydd för elever hos etablerade huvudmän som inte är i ekonomiskt trångmål, och i så fall på vilket sätt?