av Niklas Sigvardsson (S)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) presenterade den 28 februari sin rapport om lärosätens utbildningsutbud med anledning av det nya omställningsstudiestödet. Detta skedde på uppdrag av den tidigare socialdemokratiska regeringen. Rapporten visar många intressanta saker som behöver beaktas när omställningsstudiestödet nu implementeras fullt ut.
Rapporten visar att samtliga lärosäten arbetar aktivt med att öka utbudet för yrkesverksamma och möjliggöra omställning och livslångt lärande. Det finns dock vissa utmaningar som behöver adresseras. En väldigt viktig del handlar om den långsiktiga finansieringen och där delar vi socialdemokrater oron, speciellt efter den budget som nu gäller där regeringen tyvärr minskade anslagen till flertal av landets lärosäten.
Följande text är hämtad från sida 44 i rapporten. ”UKÄ delar lärosätenas bild av att finansieringen är en utmaning för att utveckla utbildningsutbudet. Sverige står inför ett läge med både en vikande konjunktur och växande ungdomskullar. Av underlagen att döma ser lärosätena svårigheter med att utveckla utbudet inom befintliga ekonomiska ramar. Om då antalet sökande ökar framöver, kan det leda till att behoven från olika studentgrupper ställs mot varandra. På totalnivån kanske det inte har så stor effekt, men för enskilda utbildningar ser UKÄ att det kan bli undanträngningseffekter. Risken är störst för utbildningar där söktrycket är högt”
Därför vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson följande:
Vilka initiativ tänker ministern vidta för att se till att risken för undanträngningseffekter blir så liten som möjligt?