Fråga 2022/23:411 Utvecklingen i Somalia och Somaliland

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 6 februari i år utbröt våldsamma strider mellan Somalilands säkerhetsstyrkor och en lokal klanmilis lojal till Somalia i gränsstaden Las Anod i Soolregionen. Området är omtvistat, och både Somaliland och Puntland (som är en delstat i Somalia), gör anspråk på regionen.

Somaliland utropade sig som självständig stat 1991 men har inte erkänts av vare sig Somalia eller omvärlden. Sverige betraktar Somaliland som en självstyrande region.

Las Anod har tidigare skakats av våld och en rad politiska mord, och spänningarna har sedan en tid ökat. Den senaste tidens våld kom som en följd av ett uttalande från en lokal grupp av så kallade åldermän som uppmanade Somaliland att respektera att området tillhör Somalia.

Uppgifterna om hur många som dödats i stridigheterna varierar. Men FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppgav den 23 februari att minst 63 människor dödats och fler än 363 skadats. FN rapporterar vidare om urskillningslösa och avsiktliga attacker mot civila och civil infrastruktur, bland annat har ett sjukhus attackerats.

Fler än 185 000 människor har tvingats fly inne i Somaliland, varav 89 procent är kvinnor och barn. Ytterligare 60 000 människor ska ha tagit sig över gränsen till Etiopien. Den humanitära situationen i området är redan mycket allvarlig. Att människor nu tvingas på flykt gör situationen än mer akut.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:


På vilket sätt kommer ministern och Sveriges regering att agera inom det internationella samfundet för en fredlig utveckling och ett slut på de pågående striderna i Las Anod?