Fråga 2022/23:275 Tillgängligheten till statliga kulturfastigheter

av Christofer Bergenblock (C)

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Sverige har ett stort antal vackra, viktiga och historiska kulturbyggnader varav många är i statlig ägo och sköts av Statens fastighetsverk. I många fall utgör byggnaderna dessutom ett i högsta grad levande kulturarv eftersom de används aktivt för boende, museiverksamhet eller representation.

En av dessa byggnader är Halmstad slott som byggdes på 1600-talet på befallning av kung Kristian IV, som var i behov av en större och mäktigare bostad vid sina besök i den då danska staden. I dag fungerar slottet både som bostad, arbetsplats och representationsvåning för landshövdingen i Halland.

Det som Kristian IV inte verkar ha funderat på är att även ett slott bör vara tillgängligt även för den som har någon form av funktionsnedsättning. 400 år senare är slottet tyvärr fortfarande inte anpassat för den som är rullstolsburen. Detta innebär begränsningar för vem som kan delta i representation på slottet och för vem som i framtiden kan fungera som halländsk landshövding.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för försäkra sig om att tillgänglighetsanpassning sker av statliga kulturfastigheter, så som Halmstad slott, så att även den som är rullstolsburen kan besöka, jobba och vistas i alla byggnader?