Fråga 2022/23:189 Utredning av Öresundsförbindelser

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Av den nationella transportinfrastrukturplanen för perioden 2022–2033, som fastställdes av den förra regeringen, framgår att transportbehoven över Öresund är en prioriterad fråga för Trafikverket att utreda, med avseende på kapacitet och redundans.

Tyvärr är uppdraget till Trafikverket vagt formulerat, vilket öppnar för olika tolkningar. 

Bland annat med tanke på Fehrman Bält-tunneln mellan Tyskland och Danmark, som väntas stå klar 2029, är det viktigt att få till en bred utredning av hur de ökande transportbehoven över Öresund ska hanteras. En sådan utredning bör omfatta de olika konkreta förslag till fasta förbindelser som i dag finns framtagna. För att processen ska komma vidare krävs en fördjupad analys av vart och ett av dessa förslag, för att se vilka behov de täcker och om de är realistiska att genomföra.

Det är också viktigt att utredningen genomförs tillsammans med Danmark, då frågan om nya fasta förbindelser berör båda länderna.

Enligt den nationella transportinfrastrukturplanen ska behovet av kapacitet och redundans över Öresund utredas. En annan viktig aspekt som också bör vägas in är hur de olika alternativen påverkar arbetsmarknaden och skapar förutsättningar för ekonomisk tillväxt, i Öresundsregionen men också nationellt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:


Kan statsrådet ge besked om att det kommer att ges ytterligare direktiv till Trafikverket att den prioriterade utredningen om kapacitet och redundans över Öresund också ska analysera förutsättningarna för fler Öresundsförbindelser, genom en analys av de konkreta alternativ som finns framtagna: En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn, ett Europaspår mellan Landskrona och Köpenhamn samt en HH-förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör?