Fråga 2022/23:188 Fastigheten Musikaliska Akademien

av Lawen Redar (S)

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Fastigheten Musikaliska Akademien på Nybrokajen 11 i Stockholm invigdes år 1877 för högre musikutbildning till Kungliga Musikaliska Akademien. Scenen utgör ett viktigt kulturarv, då den är Sveriges första konsertsal. De 26 första Nobelprisutdelningarna hölls i fastigheten, och än i dag är platsen till för levande musik- och kulturliv. Huset är ett statligt byggnadsminne med en anrik historia, och sett till att byggnaden än i dag brukas för folk- och världsmusik, jazz, nutida konstmusik, popmusik, klassisk musik och annan livemusik har den ett högt kulturpolitiskt värde och intresse. Musikaliska Kvarteret drivs sedan 2022 som ett kluster av scener, restauranger, barer och eventytor. Här finns bland annat Blåsarsymfonikerna, Stallet Världens Musik, Sveriges scen för folkmusik, Blinda Tigern samt KMA:s (Kungliga Musikaliska Akademien) verksamhet. 

År 2019 begärde Statens fastighetsverk riksdagens medgivande till att sälja fastigheten. Riksdagen beslutade dock att innan beslut om försäljning av fastigheten fattas ska “förutsättningarna analyseras närmare och Kungl. Musikaliska Akademiens och Blåsarsymfonikernas behov av tillgång till ändamålsenliga lokaler bör beaktas. Det är angeläget att en levande del av kulturutbudet, som uppskattas av Stockholms invånare och besökare, fortsatt kan utvecklas.” 

Under pandemin pågick ett arbete med att utveckla hela kvarteret till en musikalisk mötesplats. År 2022 erhöll Blåsarsymfonikerna ett återstartsstöd från Kulturrådet för att kunna vidareutveckla arbetet med Musikaliska till ett musikaliskt kvarter. Blåsarsymfonikerna har tillsammans med Region Stockholm och andra kultur- och näringsaktörer tagit fram långtgående planer för platsens renovering och vidareutveckling, för att fastigheten ska kunna fungera bättre för såväl konsertverksamhet som kommersiella verksamheter. Detta har processats med Statens fastighetsverk, och arbetet har enligt inblandade beskrivits som fruktbart. I februari 2022 lämnades en lägesbeskrivning in till regeringen. SVF konstaterade till regeringen att: 

”För att kunna ta ut en marknadsmässig hyra så bedömer SFV att det är ofrånkomligt med en anpassning av lokalerna utifrån verksamheten och hyresgästens behov. Anpassning av lokalerna krävs oavsett vilken hyresgäst som ska nyttja dem.” 

Trots detta har inget besked lämnats, varken när det gäller fortsatt förhyrning av lokalerna eller angående utveckling av fastigheten. Hyreskontraktet för Blåsarsymfonikerna går ut den 30 april 2023, och utan plan framåt lämnas värdefulla verksamheter i en oroväckande osäkerhet. Efter år av samsyn meddelar nu SFV att de är tvungna att höja hyran med 60 procent, med hänvisning till att de måste ta ut en marknadsmässig hyra utan åtgärd av husets alla brister. Detta innebär en ökning från 4,1 miljoner kronor till 6,5 miljoner kronor. En kostnadsökning som aktörer i huset inte kan verka efter – inte minst med anledning av husets nuvarande bristande miljö och därmed begränsning av möjligheterna att utveckla den kommersiella verksamheten. 

Med tanke på platsens stora kulturmiljövärde, dess roll för musiklivet samt den närings- och kulturpolitiska potential som finns är en lösning mycket önskvärd. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman:

 

Hur avser statsrådet att agera för att värna fastigheten Musikaliska Akademien så att dess nuvarande hyresgäster fortsatt ska kunna verka i byggnaden?