Fråga 2022/23:174 Åtgärder för bostadsförsörjningsansvar

av Markus Kallifatides (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Andreas Carlson har besvarat en skriftlig fråga från mig (2022/23:65) om vad regeringen och statsrådet avser att göra för att kommunala allmännyttiga bostadsföretag ska utgöra en fungerande del av en bostadspolitik som förverkligar regeringsformens krav om att det allmänna särskilt ska verka för rätten till bostad och att kommuner ska fullfölja sin lagliga skyldighet enligt lagen om kommunalt bostadsförsörjningsansvar.

Svaret inleds med att statsrådet poängterar att det är en angelägen fråga för regeringen att bostadsförsörjningen fungerar. I övrigt behandlar dock svaret inte de allvarliga problem som min fråga berörde, med Sollentuna kommun som exempel: ett kommunalt allmännyttigt bostadsföretag som systematiskt avvecklas, en kommun som härjas av renovräkningar och bostäder som upplåts åt organiserad kriminalitet.

Jag är givetvis medveten om att kommunerna har ett lagreglerat ansvar för bostadsförsörjningen, att de ska planera för bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och att vidta ändamålsenliga åtgärder för att bostadsförsörjningen genomförs. Jag är väl förtrogen med att allmännyttan avses vara ett verktyg för att göra så och att kommuner har stor frihet att styra dessa genom ägardirektiv. Därtill känner jag till att lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska ge hyresgästerna möjlighet till boendeinflytande och inflytande i bolaget. Det var av alla dessa skäl som jag efterfrågade statsrådets analys av vad som bör göras när kommuner och kommunala allmännyttiga företag inte lever upp till dessa lagkrav.

Jag är givetvis också medveten om att riksdagen under våren 2022 antog en ändring föreslagen av den dåvarande socialdemokratiska minoritetsregeringen om ändring i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, som innebär ett tydligare fokus på de behov som inte tillgodoses på bostadsmarknaden. Ändringen avses ge både kommunerna och staten ett bättre kunskapsunderlag för åtgärder på bostadsmarknaden. Men min fråga till statsrådet gällde alltså vad denna regering och inte den föregående socialdemokratiska avser att göra åt problem som beskrivits till exempel i Dagens Nyheter under sommaren i år.

Jag är, vidare, medveten om att regeringen Magdalena Andersson formulerade en nationell hemlöshetsstrategi och att denna nu stärks med 40 miljoner kronor, men denna del av statsrådets svar på min fråga framstår uppriktigt sagt som helt malplacerad.  

Jag är, slutligen, medveten om att Kristdemokraterna och regeringen i många sammanhang liksom i statsrådets svar till mig upprepar att reformer ska utarbetas för att öka tillgången till byggbar mark, att reglerna för att bygga ska förenklas betydligt och att kommuner ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus.

Eftersom min tidigare fråga gällde i synnerhet allmännyttans viktiga roll som bostadspolitiskt verktyg vill jag nu ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka konkreta åtgärder är statsrådet beredd att överväga för att skärpa styrningen av kommuners bostadsförsörjningsansvar och kommunala allmännyttiga bostadsföretags verksamhet, och hur ser statsrådet på den kommunala allmännyttans roll i småhusbyggandet?