Fråga 2022/23:167 Armlängds avstånd och normbrytande personers rättigheter

av Kristoffer Lindberg (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Tisdag den 13 december skulle regionfullmäktige i Gävleborg sammanträda på Bollnäs folkhögskola. Musiklinjen vid skolan hade enligt uppgift fått förfrågan om att arrangera sitt traditionsenliga luciafirande för de folkvalda politikerna. Strax före framträdandet fick eleverna besked om att den nyvalde sverigedemokratiska ordföranden i regionfullmäktige beslutat stoppat årets luciafirande, och eleverna släpptes inte in i fullmäktigesalen.

Enligt rapporteringen uppges anledningen ha varit att luciatåget enligt Sverigedemokraterna inte uppfyllde kraven på hur ett luciatåg bör vara, då den framlottade lucian bröt mot den traditionella könsnormen. Detta har rapporterats om i både lokala och nationella medier. Enligt Sverigedemokraterna innebar detta inte ett traditionellt firande då eleven med luciakronan inte identifierade sig som kvinna.

Vid mina kontakter med folkhögskolan bekräftas detta, och både elever och lärare upplever obehag av denna markering och tydliga ställningstagande mot människor som bryter traditionella normer.

Att folkvalda gör skillnad på människor utifrån kön, ålder, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, könsöverskridande identitet eller uttryck, religion eller annan trosuppfattning eller funktionsnedsättning är allvarligt och på flera plan motsatsen till det demokratiska, fria och öppna samhället. Att ledande politiker tar sig friheten att detaljstyra ett luciaframträdande och värdera kulturyttringar kan även uppfattas som problematiskt i förhållande till principen om armlängds avstånd till kulturen.

Den aktuelle fullmäktigeordföranden som utestängde eleverna vid sammanträdet är även ledamot av Sveriges riksdag och en del av regeringsunderlaget. Detta agerande väcker frågor om vilket samhälle vi ska leva i, om hur regeringens och Sverigedemokraternas framförhandlade politik för hbtqi-plus-personers rättigheter ser ut och också om ministern delar samma syn på hbtqi-plus-personer som företrädare för ministerns regeringsunderlag.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand följande:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern att vidta inom sitt ansvarsområde för att säkra hbtqi-plus-personers rättigheter vid kulturutövning och i samhället, samt för att förhindra diskriminering av människor som bryter traditionella normer?